Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 вече е преобладаващ и у нас. Страната ни е в началото на четвъртата вълна, смятат вирусолози.

От Националния център за заразни и паразитни болести отчитат 40 процента ръст на новозаразените на дневна база. 63 процента от пробите са с Делта вариант.


Най-много заразени с Делта вариант има в София, Бургас и Варна. А експертите очакват в началото на септември броят на новозаразените на ден да надхвърли 1000, съобщава Нова телевизия.

"Делта" вариантът взима превес над британския щам. Все повече стават и градовете в който новият вариант преобладава.

"За София 85 процента от изолатите са "Делта" вариант, в Бургас и Варна са 70 процента, в Шумен 50. Да не говорим за редица области, които са изпратили единични проби и всички те са "Делта" вариант", заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

За разлика от познатите до сега форми на Covid, при "Делта" вариантът един човек заразява други в пъти повече.

"Нашите очаквания са за повишение на дневна база на заболеваемостта с 20-30 процента поне", прогнозира специалистът.

За щастие изследванията сочат, че новата мутация не води до по-висока смъртност. Имунизацията е единственият начин да се спре разпространението на вируса, но това е възможно при доста по-голям процент ваксинирани хора.

"Те вече не гонят тази сакрална цифра от 70 процента имунно население, за да могат ефективно да противодействат на разпространението на тази вълна, а вече се спряга процент от 85", каза инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Преболедувалите нямат щит срещу "Делта" варианта, но само една доза от ваксините е ефективна, смятат експерти.

"Аз не очаквам да се повторят сценариите от есента на миналата година и пролетта на тая година, т.е., дори и да имаме някакъв пик, надали той ще е в тези параметри, в тази големина", добави още той.

Вирусолозите очакват пикът на новата вълна да дойде още през септември, а прогнозите са тогава да между 1000 и 2000 заболели за денонощие.