"Прилагането за изисквания за зелен сертификат по желание фактически е равно на неприлагане. Той и сега особено много вече не се прилага. Така че не виждам тук етапите.“ Това заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на предишния здравен министър Стойчо Кацаров.

Някои неща според Кожухарова не са много логични - например анонсът, че мерките дефинитивно отпадат от 20 март, но фактически отпадането им започва от 24 февруари.

В последния месец виждаме, че ролята на зелените сертификати става все по-малка и по-малка, каза проф. Кожухарова в предаването "Преди всички“.

Нещата тръгнаха на добре след 1 февруари, когато беше върхът на заболеваемостта при тази вълна. От 1 февруари намалява броят на заразените. Утихването на вълната е факт, отбеляза Кожухарова.

При въвеждането му сертификатът е осигурил около два месеца стабилно ниво на ваксинация, но от началото на февруари броят на поставяните ваксини намалява, поясни тя.

"Не мисля, че имаме много шансове оттук нататък да вдигаме нивото на ваксинация. Към момента при всички усилия, положени от всички правителства, сме достигнали официално ниво на ваксинация почти 30%, малко под 30% - хора със завършен ваксинационен курс.“

По-обезпокоително според епидемиолога е, че сред най-засегнатите от коронавируса хора – тези над 60 години, които са и с придружаващи заболявания, само 37,5% са със завършен ваксинационен курс, а едва 18,8 на сто - с бустерна доза.

Вземането на такива важни решения винаги е политическо и е редно така да бъде, изтъкна Мира Кожухарова, запитана медицинско или политическо е решението за премахването на зеления сертификат и за поетапното отпадане на ограничителните мерки.