При нашето ниво на ваксинация няма нужда толкова да се фокусираме върху имената и вариантите. Те ще си минат поетапно така или иначе - в рамките на от 6 до 8 седмици, в които трябва да сме много внимателни. Хора, пазете се! Това заяви в студиото на bTV проф. Мира Кожухарова. 

Симптомите на новите подварианти са абсолютно същите. Затова и критерия не може да бъде само колко от интензивните легла са заети, защото ние не знаем на каква база се изчисляват. Достатъчно се грижим за това да не се претовари Здравната система, нека сега тя се погрижи хората да не страдат, добави още Кожухарова.

По думите й, хората, които не са ваксинирани, има голяма вероятност да прекарат инфекцията това лято или през септември. А тези, които са ваксинирани, се ваксинират с бустер сега и са готови да си поставят ваксини и занапред.

Вирусът се изменя. Той не е първия вариант, с който се сблъскахме. Всъщност, ние имаме имунитет срещу един причинител, който вече е променен.

От тази графика, която показвам и която много ме притеснява, става ясно, че практически ваксинацията у нас е спряла. В момента нарастналите бройки ваксинирани хора са тези, които си правят втори бустер. Около една трета от населението в България е склонно да се предпазва, а останалите 70% чакат да видят какво ще стане.