Контрол безспорно има, действително е трудно да се контролира всеки един обект и голямата част от българския народ, който се е струпал на морето. Това заяви проф. Мира Кожухарова в ефира на Нова телевизия по повод спазват ли се мерките срещу коронавируса.

„Спазването на препоръчаните мерки зависи от хората, така че с оглед на постепенно развиващата се ситуация с увеличаващите се случаи, хората трябва сами да си упражняват контрол за личното здраве“, посочи тя.

По думите ѝ в местата, който не са курортни, вече се разпространява този вирус.

„Респираторните вируси не може да ги спреш на едно място. Разпространението е най-голямо в област Бургас, но на второ място е София“, даже за пример тя.

Вече сме в тази 4-та вълна, в началото. Заболеваемостта все още е ниска, броят на хората в лечебни заведения не е много, но се увеличава. Трябва да се следят тези показатели. Тази поредна вълна, с която ще се сблъска всяка една страна, България ще се справи по-успешно“, смята тя.

Тя коментира и как върви ваксинацията при медицинските лица.

„Общо медицинските работници, в които се влизат всички здравни работници, не е голям, малко над 22%. Обаче при лекарите и медицинските сестри е голям процент . При лекарите е 70%. Това са хората, които се грижат за болните“, посочи тя.

„Истината е, че в България има достатъчно ваксини, всеки има право да избира и каква ваксина точно да си сложи, който избор според мен трябва да направи личният му лекар.

В повечето европейски държави ваксинацията е на много по-добро ниво и това се вижда“, уточни тя.

По думите ѝ към момента не се предвиждат такива мерки да се задължават част от важните професии – медицински, педагогически, да бъдат задължително ваксинирани, макар че все повече страни предприемат тези мерки.

Тя коментира и зелените паспорти за определен тип услуги.

„В момента няма такива дори дискусии. Между нас епидемиолозите смятаме, че трябва да има такъв тип, но тук се намесват много други фактори. Смятам, че социални и медицински работници трябва да бъдат ваксинирани.

Не може да работиш в дом за стари хора, да не си преболедувал, да не си ваксиниран и да знаеш, че връзката на тези хора с външния свят си ти. Ако някой човек се разболее, това означава, че ти си го заразил“, даде за пример тя.

При навлизане в оранжевата зона ще има ограничения за хората, които се допускат в затворени помещения - 30 % фитнеси, заведения, но не се планува да се затварят бизнеси. Идеята е да не се достигне до пълно затваряне на държавата“, каза тя и уточни, че ако персоналът на дадено заведение е ваксиниран на 100%, то ще може да работи на капацитета, който е в момента, т.е. 50%.

По думите й пикът на новата вълна от коронавирус в другите страни е след 4-6 седмици. Това означава, че у нас ще е някъде към септември.