Няма панацея срещу COVID-19, лечението е комплексно. Това заяви в ефира на БНТ проф. Николай Младенов, ръководител на клиника по "Реанимация и интензивно лечение" в МБАЛ Токуда.

Той описа подробно как протича заболяването и какъв е процесът на лечението на пациенти с коронавирус.

Проф. Младенов каза, че в болница Токуда има изградена стройна структура на първично приемане, диагностициране и лечение на пациентите. Той изтъкна, че болницата работи без да спира другите дейности, включително оперативните дейности.

В болницата има обособено COVID отделение за тежки реанимационни и по-леки болни, където в момента има около 20 пациенти.

От гледна точка на клиничния процес д-р Младенов обясни, че процесът на заболяването протича в три фази за период от 14-21 дена. Затова лекарят поясни, че при лечението на това заболяване е много важно да се знае тенденцията на развитие, за да се прилага медикамент според фазата, в която то се намира. "Именно затова се провежда комплексно лечения в три насоки", категоричен е той.
 
От една страна, подчерта той, трябва да се лекуват хроничните заболявания на пациента, от друга - трябва да се спре цитокинната буря, която е генетично детерминирана и оказва инфекциозно въздействие върху организма, опустошава клетъчния материал. На трето място - тъй като вирусът използва клетката, за да се репликира, което е второто поражение върху нея.

"Ние трябва да подхванем нещата така, че да можем да спрем този двоен удар върху организма", каза проф. Младенов. Тук той изрази загриженост за недостига на специалисти реаниматори и интензивисти в страната.

По отношение на използваните средства в лечението, той изтъкна, лечението се провежда с различни лекарствени препарати и други средства в зависимост от конкретния случай. Професорът предупреди, че тези препарати не са достъпни в аптеките и могат да се използват само в болниците под предписание на специалисти. Самолечението с такива препарати е недопустимо, категоричен беше той.