Коронавирусът атакува ендокринната система и я блокира. Основните данни, които достигат до България от световната статистика, са, че много по-тежко протича заболяването при пациентите със захарен диабет, особено при диабет тип 2.

Това съобщи на пресконференция проф. д-р Мария Орбецова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Затова именно се е стигнало до популация на диабетици, които са тежко пострадали от Covid-19. По думите на проф. Орбецова статистиката не показва да има по-голяма честота на разпространение на вируса сред диабетици, но има много по-тежко протичане на заболяването при тях. Това е характерно особено за тези, при които има затлъстяване. Те са и най-често приеманите в интензивните отделения пациенти.

Захарният диабет е социално значимо заболяване, от който също има пандемия в момента. Ето защо специалистите поставят акцента върху него.

След прекарана коронавирусна инфекция захарният диабет от тип 1 може да се отключи, или да се появи при хора, които досега не са имали такъв, поясни проф. Орбецова. Тогава той протича по-тежко и се нуждае от от по-високи инсулинови дози. Има ли захарен диабет инфекцията се развива много по-тежко и обхваща всички органи на тялото. Затова световните експерти поставят диабетиците като първостепенна рискова група за ваксиниране.

Проф. Орбецова посочи, че след беседи с техните пациенти много от тях са стигнали до извода, че трябва да се ваксинират. Препоръчително е да има и скрининг на такива пациенти, особено със затлъстяване. Те трябва задължително да бъдат ваксинирани и да се проследяват.

Другите масови заболявания са тези на щитовидната жлеза и особено “хашимото". Вирусната инфекция може да влоши това автоимунно заболяване. При 20-30% от пациентите се отключва и пост вирусен тиреодит. Много по-честа е патологията. Дори без да има предшестващо заболяване, пациентите са рискови за увреда от вируса и също са приоритетна група за ваксиниране.

Затова тези пациенти също трябва да се проследяват. Най-добрата за тях профилактика е ваксината.

Коронавирусът атакува и води до сериозни последствия и при друга група заболявания, които наричаме по-редки – на хипофизата и надбъбречните жлези. При стрес, когато организмът се нуждае от повече кортизол надбъбречната жлеза не може да отговори.

Другите засегнати жлези са половите, каза проф. Орбецова. Това е по-често срещано при мъжете, като им се увреждат тестисите.