Към този момент няма заразен с коронавирус у нас, а Италия е на първо място в света по новорегистрирани случаи. Новоизлекуваните са 45 000 души.

Заради големия брой на заболелите в Южна Корея и Япония външното ни министерство повиши индекса на риск за пътуване в тези страни. 

"В никакъв случай не трябва да си мислим, че коронавирусът няма да стигне у нас, защото вирусът не познава граници. В цяла Европа има потвърдени случаи, въпрос на време е, но във всички случаи броят няма да бъде висок", каза председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова пред Bulgaria on Air.

Тя посочи, че в семейството Coronaviridae има 4 подсемейства вируси. 

"Това е третият поред човешки коронавирус, който е заразен. Това е, защото историческото развитие на вирусите в природата не е престанало. Еволюцията не е спряла, независимо от нас. Един вирус, който коронавирусно населява прилепите в Китай, има 96% подобие с новия човешки коронавирус", допълни проф. Аргирова.

Тя допълни, че е имало около 1 година време, докато този вирус се нагоди от предишния си гостоприемник до човека - да влезе в неговите клетки, да опознае неговите рецептори, да започне да се размножава.

"Трябва да познаем вируса, но в момента се намираме във втора вълна на грипна епидемия тип 2. Понякога се бъркат признаците на заболяването. Грипът започва много бързо след заразяването, защото той има много кратък инкубационен период", каза още тя.

Проф. Аргирова посочи, че признаците при коронавируса започват по-късно - пети, шести ден, най-често към 10-я. 

"През това време в гърлените секрети вирус има и той може да зарази други хора. Няма никакви причини да се безпокоим. Няма признаци за паника и безпокойство", допълни тя.