Хората, преживели К19 са с повишен смъртен риск през следващата половин година. Това каза проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт.

Проф. Симова ръководи  научноизследователската група "Пост-Covid-19 синдром" и е началник на Отделение по Кардиология в МБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен.

"Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива програми има по целия свят, които установиха, че всеки четирима от 5 пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания" посочи тя пред БНР.

Българският кардиологичен институт е провел проучване сред 2628 граждани, които са се заразили с коронавирус.

От тези повече от 2600 души 70% са се лекували вкъщи. Има 13%, които са били за болнично лечение, но са могли да стигнат до болница.

"От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме, че 80% от преболедувалите имат поне един персистиращ симптом.

Много от тях имат повече от един - по 4-5 даже и повече от 5. Най-честият симптом е умора при повече от 60% от хората. Следва по честота прескачането на сърцето - при 38%  от хората. Около 32% от хората имат задух при усилие", каза проф. Симова.

Тя отправи призив да се ваксинира по-голям процент от пълнолетното население.

Ваксинацията се оказа, че предпазва не само от заразяване, но и от влизане в болница, от смърт, от развитие на постковидните състояния, коментира специалистът.

По думите й и без да се приемат пациенти за планови операции има страшно много спешни случаи, включително и Covid-пациенти с тежки тромбози.