Лично моята позиция и на всичките ми колеги е да поуспокоим обществото. Никой не слуша какво говорим, а всеки пресъздава какво говорим и става хаос.

Тока коментира в предаването на БНТ Панорама проф. Тодор Кандарджиев по темата за коронавируса.

Вероятно коронавирусът е заболяване, което и преди години го е имало, но науката не го е знаела, защото сезонът му съвпада с грипа.

Смъртността през зимните месеци е по-голяма заради грипа. Положение не е толкова трагично и опасно, каза той.

Той успокои, че бременните не боледуват тежко от коронавируса, а децата до 1 година също боледуват слабо. 

Майки, не се страхувайте толкова за децата си от коронавируса, колкото от сезонния грип, посочи Кантарджиев.

Според него коронавирусът ше дойде, защото го има навсякъде по Европа.

Той посочи още, че шалът върши същата работа като противогрипната маска. Проф. Кантарджиев отново подчерта, че днес са изследвани 47 проби и всички са отрицателни.

Той изброи мерките, с които да се предпазим от коронавируса.

По думите му те са същите като при сезонния грип. Който се разболее да не контактува с много хора, да използва кърпички на спиртна основа, често да си мие ръцете.

Лятно време коронавируси няма, каза отново той. 

Ако идвате от Северна Италия - първо на границата кажете откдъе идвате. Културният човек трябва 14 дена да не контактува и да е в изолация, а не да събере приятелите си и да им разкаже колко весело е било в Италия, заяви проф. Кантарджиев.

Само по телефона да се свързва с личния лекар или с РЗИ. Нашият народ е събрал генофонда на целия Балкански полуостров и имаме желязна генетика, каза още той.