Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас. Според математика "в дълбините се случва нещо и той не може да го промени". Ето какво още написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 24 септември 2021 г.
Най-напред, задължителната програма (извинявайте, трябва да го пиша това, за да няма после хък-мък).

1. Нямам друг профил освен този. Пазете се от мои фалшиви профили и фалшиви изказвания от мое име, направени с цел да се ръсят глупости и да бъдете заблуждавани. Витанов казал това, Витанов казал онова. Витанов от днес ще казва само базовото репродуктивно число, нищо друго. Не слушайте хейтърите, които са готови нагло да лъжат за това, какво съм казал, само и само някой да им обърне внимание. Каквото казвам, го пише тук.

2. Ако си хейтър, псуващ като каруцар и ревеш и виеш, когато на нежната ти ранима душа и бъде отговорено подобаващо, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

3. Ако не си хейтър, но не желаеш до съзнанието ти да достига информация за това какво става с пандемията, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

4. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Ако смятате, че това ви плаши, не го четете. Просто не го четете.

Обстановката изглежда така. Виждам, как в дълбините се формира нещо неприятно и не мога да го предотвратя. Но поне да ви съобщя, та да се предпази, който иска. Днес базовото репродуктивно число е 1.122. Което ще рече, че обхватът на заразата се разширява.

Виждате го и по увеличаването на броя на активните случаи. Половината области са в зона на на дифузно разпространение на заразата. Другата половина - не. Две много важни области - София-град и Пловдив още не са в зоната на дифузното разпространение и това ни крепи засега. София-град обаче поддава бавно, Пловдив и той. Виждам, го, но нищо не мога да направя да го спра. мога само да ви информирам.

Сега картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Враца пак е излязла бяла. Трябва да е в жълто. Виждате, че се очаква скоро да имаме 24 области в червено и само 4 в жълто. Области на ниво 4 (тъмно червено, че чак кафяво) няма и това следва да се възприема като добра новина в настоящата ситуация.

На нашата карта на риска виолетовото полека превзема страната. София-град и Пловдив обаче още не са във виолетовата зона. Тоест, виолетовото превзема, превзема, но нефективно превзема все още.

Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост си я знаете - цялата е червена. Това е положението, какво де се прави. Пиша ви каквото излиза от числата. Ако искате някой да ви лъже, че всичко е наред или пък е много зле ситуацията, търсете го на друго място. Зле е, но се държим - София-град и Пловдив не са изгърмели още. Все още, но поддават полека.

Заключението от всичко по-горе е, че следващата седмица няма да е лека. Както помните, писах, че до края на месеца смъртността ще е висока. Виждате, че е висока. но вие си с знаете - тя показва реалният брой на заразени, които имат симптоми. Не смея да пиша за смъртността през октомври. Вселената не само ще бъде оревана, но може и да бъде спукана от рев.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.Освен това проф. Витанов публикува и две графики от дисертация на свой докторант, свързани с анализ на пандемията. Ето какво още пише математикът:

"Имам много способен докторант, който пише в момента една много интересна дисертация, свързана с анализ на пандемията. Позволявам си да ви покажа две картинки от тази дисертация, които са много показателни.

Горната картинка е за регистрираните случаи на 1 милион души в България и Германия. Вижда се, кога сме били по-добре от Германия - по времето на "омразния щаб". Гледате какво става в последните няколко месеца, нали. Няма да коментирам. Втората картинка е още по-интересна. Тя показва смъртните случаи на 1 милион души в България и Германия.

Виждате, че българската крива следва кривата на заболелите от горната картинка. Германската обаче е съвсем различна. Защо? Ами в Германия има ваксинация, а в България има нещо, ефектът от което го няма. Двете картинки добра показват провала на ваксинацията да постигне ефект в България. Очаквайте дисертацията. Тя ще съдържа още много интерсни неща.