Ситуация с разпространението на коронавируса в България остава все така динамична. Именно по този повод математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията за 23 септември 2022 г.

"За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини все още продължават. Лятната вълница си отиде. Стойностите на индексите са около минималните си нива, след което се очаква да започне повишение. Хомеостазисът държи. Синята зона достига максималния си обхват.

Процесът на засилена непредпазливост продължава. Прогнозата е, че този процес няма да наруши хомеостазиса на системата до края на септември, до изборите и седмица до 10-на дни след това. След това ще почне да идва сметката. Гледайте сега, дали прогнозата ще се изпълнява или не.

Що се отнася до текущото състояние – спряхме да вървим надолу. Смазахме лятната вълница и тя си замина. Иде есенно – зимната вълна. Не вълница – вълна.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 71. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 75 дни. До изборите и след това. Други очаквания – продължаване на прогнозата за стабилност на сценарий Празни болници за повече от 75 дни. Но нека да направи 75 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 98.25 на 100 000. Започна зиг-заг движение – расте, спада, расте, спада. Това е предверието преди началото на бавния стадий на повишение, с който ще започне есенно – зимната вълна. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано. Но също ви бе прогнозирано, че безсмъртният Ганьо – непазещ себе си и околните и сеещ зараза, ще унищожи този хомеостазис. Процесът ще бъде бавен. Горката система ще се съпротивлява колкото може. Но както знаете, Ганьо успешно разрушава всичко, което го пази и после трябва да се намери друг да му е виновен.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 175 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.01. Над 1.00 е. Обхватът на заразата се разширява. Знаете – оттук нататък ще има разширявания и свивания. На това в науката му казваме зиг-заг нестабилност. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число над 1 – Ганьо – ефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 3

дни с число над 1.00 : 2

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Та като дойде вълната и Ганьо почне да търси кой да му е виновен, вие му понапомнете как ефективността му бавно е почнала да расте още от началото на септември.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.18

София-град - 0.20

Пловдив - 0.16

Бургас - 0.17

Варна - 0.13

По южните граници

Благоевград - 0.15

Кърджали – 0.13

Смолян - 0.20

Хасково - 0.22

Ямбол – 0.18

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс замръзнаха. Не щат да падат повече. Това означава, че клъстерното разпространение спира да се свива. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Изобщо не се запали дифузното разпространение. Минахме добре през вълницата.

Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Демонстрира ви се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране. За математическото моделиране в епидемиологията ви писах вече. Ганьо е толкова прост, че не знае, че такова има от 250 години, а съвременната математическа теория се разработва от над 100 години. Но Ганьо е толкова прост, че дори не може да осъзнае, че е прост. Ефект на Дъненг-Крюгер.

За страната, индексът е около 5.5 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да отслабва, но още е на ниско ниво.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 175 дни. Прогнозата беше – ще издържи 180 дни. Гледаме. Дали обаче някой се съмнява, че тази прогноза ше се сбъдне? Е, има още 5 дни. Аз ще почакам.

За сведение - индексите в още няколко области

Враца - 0.27

Габрово - 0.16

Добрич - 0.11

Кюстендил - 0.25

Ловеч - 0.23

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 27

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

под 6% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 539

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 11%. Доста е ниско

Прогнозата за септември я знаете. Сценарий Празни болници ще е стабилен и през септември. Навреме наложените мерки прегазиха вълницата и вкараха системата в хомеосазис с ниска заболеваемост. Мерките се махнаха, но хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това.

4. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

5. Заключение от проверката - и днес, 175 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят. И другата прогноза я знаете – Ганьо работи. Не може да има нещо, което да го пази и да му облекчава живота. Трябва да се разруши. И веднага трябва да се намери друг да му е виновен. Е, гледайте какво ще става.

7. Днес – пак картата на риска, който не е видял зеленото по нея вчера. Появи се малко зелено за празника. Знаете си – есенно – зимните проблеми се очаква да започнат от западна България. Обстановката е спокойна и ще остане такава до изборите и дори след тях. Писал съм ви кога небесният кръчмар ще донесе сметката. Дотогава има време.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук