Математикът Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса у нас. Той показа прогнозната карта за 14 дневната заболеваемост за 27-ми и разказа виц за Пеле. Ето какво написа в личния си фейсбук профил.

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 25 май 2021 г.

Развитието на обстановката е напълно според очакванията. Стойностите на параметъра за смяна на тренда са с рекордно ниски стойности. Пример: стойността в Плевен е 47 пъти под критичната стойност за активация на дифузно разпространение.

Важна е стойността за София-град, а тя е 16 пъти под критичната стойност. Това показва, че спокойствието се очаква да продължи през следващите 3 дни. Базовото репродуктивно число днес е 0.918. В края наседмицата обикновено се покачва, очаква се спад в следващите 3 дни. Обхватът на заразата се свива, очакванията са да паднем под 25 000 активни случая на ден, посока - надолу, към 20 000.

Дотук добре, нови варианти на вируса не се забелязват на територията на страната, обстановката се очаква да е спокойна.

Темпът на ваксинацията обаче се забавя и прогнозата е за продължаване на забавянето. С тези темпове, колективен имунитет ще постигнем чак в началото на следващата година, което не е добре.

Ядрото на щита е около 23% - това са хората, които имат пълна защита. Обхватът на щита е около 48% - това са хората, които имат някаква защита. Тия числа обаче почнаха да нарастват много бавно, помнете, че може и да намаляват - защитата - пълна или частична, не трае вечно. Но стига за това, да не ме обвинят, че плаша хората.

Та като съм почнал за обвиненията, да ви напиша един виц. Отишъл един почитател на ефекта на Дънинг-Крюгер при Пеле и почнал да му говори: Ти си един измислен футболист, нищо не можеш да правиш. Аз, мога да премина цялата защита, да направя тройно салто, пак да премина защитата и тогава да вкарам гол. А ти си един пършивец. А-добре - рекъл му Пеле - ей там има една топка - давай, покажи, че можеш повече от мене и хората ще те оценят и короноват. С приказки крал на футбола не се става.

Накрая прилагам прогнозната карта за 14 дневната заболеваемост за 27-ми. Както виждате, червено в нея вече няма. Тоест, следващите дни се очаква да са спокойни. Обаче и зелено все още няма. Което значи, че човек трябва да е спокоен, но внимателен. Заразата си отива, миналата година по това време казах "Дръжте шарана". Тогава картата беше изцяло зелена. Сега още не е и нищо все още не казвам.

По-късно днес - още информация по една от любимите ми теми - класификация на глупаците по Витанов във Веселата математика. Ще се постарая кратичко да обясня разликата между обикновен глупак и епохален глупак.

Желая здраве, успехи през деня, Господ да е с вас, а пък вируса да ви заобикаля.