Математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 13 октомври 2021 г.

"Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност.

За смъртността (починали съгласно официалния портал coronavirus.bg, че някои още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 21906
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 1024 (за 12 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 2.32 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.


Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.

Следват картите за днес.

Пореден ден с голям брой заразени от К-19 у нас, има и много починали

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.
 

Днес са 7 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град вече е кандидат за ниво 4. Скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Из Родопите положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават.

Вижда се как се оформя проблемна зона на области на ниво 4 в западна България. Това нещо се вижда и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Стара Загора полека се приближава към тъмночервената зона.
 

На нашата карта на риска стана каквото се очакваше - и София влезе във виолетовата зона.


В светлината на последните данни има много въпроси за локдауна - ама наистина ли няма да има. Да припомня какво съм казал по въпроса. Направих прогноза, че няма да има тотален локдаун на 15 октомври, защото броят на регистрираните случаи няма да стигне до 10 000 на ден тогава.

Днес е 12.10. До 15.10 има още 3 дни. Гледаме какво ще стане.

Виждате картата на риска съгласно плана на МЗ. Областите на ниво 4 още не са много, въпреки, че се очаква броят им да расте. На 15-ти ситуацията не се очаква да е такава, че да се наложи тотален локдаун в цялата страна. Областите Шумен, Плевен и Кърджали са добре в сравнение с другите, ситуацията не е за тотален локдаун. Разбира се, която област отиде на ниво 4, там може да се очаква локален локдаун, тоест затягане на мерките. Аз, като казвам локдаун, разбирам това, което беше в края на март и началото на април миналата година. ТАКОВА НЕЩО НЕ СЕ ОЧАКВА ДА СТАНЕ НА 15 ОКТОМВРИ, вероятността е много малка.

Какво ще стане след 15 октомври - най-вероятният сценарий е локални локдауни за областите, които са на ниво 4 докато преминат пиковите стойности на тази вълна.

Следва прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост.

Кърджали пак е в оранжево. Още една относително спокойна седмица ги чака хората там. Из областите по Родопите - също ще е относително спокойно. Очакванията са много тъмно червената зона в западна България да се формира пак във втората половина на седмицата.

На картата на риска съгласно нашата методология София-град още не е влязла като област във виолетовата зона. Пловдив обаче влезе и образно казано падна в пропастта. София ще издържи още някое време. Колкото повече издържи, толкова по дълго проблемите ни ще се увеличават плавно.

Като прибавим към това и факта, че днес базовото репродуктивно число е 1.168, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Вчера писах - вируса ни пече на бавен огън, неговата тактика е да катурне здравната система чрез постепенно увеличаване на натиска върху нея. Здравната система все още има сили да се брани, но тая работа няма да продължи още дълго, ако натискът на вируса се запази. 1.168 говори за доста силен натиск, въпреки, че числото е под 1.3. Виждате какво става с броя на активните случаи. Прехвърлиха едно кръгло число и се насочват към кръгло число, където първите 2 цифри са еднакви.

Разпространението на заразата в страната е леко преобладаващо дифузно. И днес 15 области са с такова разпространение, в началото на миналата седмица бяха 11. И този показател е влошен. С две думи - вчера писах, че и тази седмица няма да е лека. Днес мисля, че на всички ви е ясно, че наистина няма да е лека.

Какво да ви пиша накрая. Ситуацията не е никаква изненада, за хората, които четат тези коментари. Пазете скъпоценната биологична част от вашите същества, спазвайте мерките, който иска може и да се ваксинира. Не слушайте тези, които ви говорят глупости как вирус няма или как вирусчето било безопасно. Пазете се, а ги оставете тях да се ловят на голата кука на анти-ковид и анти-ваксърската пропаганда. Разсъждението е просто - като не играеш на руска рулетка, трудно ще пострадаш от пистолета. Ама те били "герои". Ами ами - героят трябва да помага на другите, а не да се пъчи, как е по- по- и най- (кълвящ на гола кука).

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.