Математикът проф. Николай Витанов написа поредния си анализ за обстановката с коронавируса у нас към 20 октомври. 

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 20 октомври 2021 г.
Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.
Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.
 
Ако има нещо, което да ме поуспокоява в текущата ситуация, то е, че поне тези, които редовно четат настоящите сводки, не са изненадани от развитието на нещата и с голяма вероятност са се подготвили за такова развитие. Ако успея да помогна и един човек да се опази здрав, ще се радвам. Ако и един човек успее да се спаси от влизане в болница или от смърт, ще се радвам още повече. Затова го правя.
 
Текущата ситуация е такава. Както и очаквахме, влизаме в периода на октомврийските пикови стойности на вторичния пик на вълната. Нарочно го пиша по тоя странен начин. Пропускам малко допълнителна информация. Който я хване, хване. Който не я хване, здраве да е.
 
Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там се очаква голямата проблемна зона от области на ниво 4 в Западна България да се съедини с проблемната зона в Централна България. Новите кандидати за ниво 4 днес са Благоевград и Пловдив. Благоевград си го знаем, а за Пловдив вчера ви писах, че отива да стане кандидат.

И образно казано, докато го напиша и Пловдив стана кандидат. Общо взето, това ще е ситуацията до края на седмицата. То се вижда и от прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Що се отнася до картата на риска - вече знаете как изглеждаше тая карта по враме на пик на предните вълни. Всичко беше виолетово при ноемврийската вълна, през пролетната вълна само Видин се удържа в червената зона. Сега всичко е виолетово без Кърджали и Шумен. Държат се още, браво на тях.
 
За смъртността какво да ви пиша. Знаете какво бяха очакванията ми за октомври, знаете какъв вой се надигна, когато си позволих да напиша, че не смея да пиша прогнозни числа за октомври. Не съм забравил кои викаха най-силно срещу мен тогава. На края на октомври ще коментирам фактите. А може да коментирам и оргазмите. А числата са такива
 
За смъртността (починали сългласно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:
 
починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 22612
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 1730 (за 19 дни)
 
Починалите досега за октомври 2021 са 3.92 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020. Утре ще прехвърлим 4 пъти.
 
Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал.
 
Нека да отбележа неща - няма политика тук. Само числа без коментар. Ако питате защо го правя - изследвам ефекта от разяждащото действие на анти-ковид и анти-ваксърските теории върху населението. Добър индикатор за това е смъртността. Търся отговор на простичкия въпрос - защо тая вълна не е смазана, след като има ваксини. Защо? Отговор - на края на месеца, както съм ви обещал.
 
Днес базовото репродуктивно число е 1.273.
 
Твърде е близо до 1.3. Ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск. Броят на активните случаи се очаква да расте бързичко и бързичко да наближи следващото кръгло число, започващо с цифрата на щастието. Ето, като реша да ви кажа някое число, мога да ви го кажа и без да казвам числа. На това ме се казва професионална деформация.
 
Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 25 области са с такова разпространение.
 
Само в 3 области дифузното разпространение още го няма - Кърджали, Шумен и колкото и да ви е странно - Бургас. Но и там ще вкусят от него и им пожелавам да е за кратко и да не е интензивно (щом им пожелавам, значи имам основания да мисля, че нещата ще се развият така. Във вечно движение бъдещето е, казва зеленото човече от Звездните войни, но компютрите ни позволяват частично да надникнем в него)
 
Налагат се нови мерки. В едно интервю преди два дни като ме питаха, кой от двата варианта на доц. Кунчев ще се приеме, казах, че ще се приеме политически по-изгодният. Като ме питаха кой от двата варианта е политически по-изгодният - отговорих - зелените сертификати.

Не ме питаха, кой е математически по-изгодният вариант. И като не ме питаха, не отговорих, та сега и вие не знаете. И колкото и да се досещата - не знаете. Това е положението.
 
От моя гледна точка нещата изглаждат така. В настоящата ситуация най-изгодно е човек да си пази биологичната основа на живота и здравето. И щом е най-изгодно, съветвам ви и вас да го правите - пазете се, докато пикът на вълната и самата вълна отминат. Друго си е след това да сте живи и здрави и да си живеете живота. Каквото щете правете, само си знаите изгодата и се пазете.
 
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека
вирусът да ви заобикаля.