"Извинявайте, днес нямах време да пиша. Голямо тичане беше, но вече имате карта за положението по региони в информационния портал. Регионите са 5, за което ви писах преди няколко дни, защо мисля, че трябва да са така", това написа преди минути математикът проф. Николай Витанов.

"Наблягам на следното. На картата има прогноза на какъв етап се очаква да е съответния регион след 5 дни. ТАЗИ ПРОГНОЗА Е АКО НЕЩАТА СИ ВЪРВЯТ, КАКТО ДО МОМЕНТА, В КОЙТО Е НАПРАВЕНА ПРОГНОЗАТА. НА АКТИВНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ В СИСТЕМАТА МОЖЕ ДА НЕ ИМ ХАРЕСА ПРОГНОЗАТА И ДА СЕ ОПИТАТ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ СЪОТВЕТНИЯ СЦЕНАРИЙ.

Ако видите, че прогнозата е преминаване на по-горен етап и сте в съответния регион, може да направите нещо да я десталбилизирате - като се пазите, останете здрави и не стигате до болница.

Усилията на всеки са важни - това е ефектът на пеперудата в теорията на нелинейните системи: ако пеперуда махне с крилце из бразилската джунгла, рузултатът може да е ураган в Северна Америка. Вашите усилия никак не са незначителни и са важни - през ефекта на пеперудата и малките ви усилия могат да доведат до големи промени.

Пазете се и нека вируса да ви заобикаля", написа още проф. Витанов във фейсбук.