Математикът проф. Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса у нас. Той отново изчисли "индекса на позора" и посочи до каква беда ни води антиваксърската кампания у нас. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:
 
Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 07 юни 2021 г

 
Обстановката е спокойна и се очаква да остане такава в следващите дни. Базовото репродуктивно число днес е 0.945. В рамките на текущия благоприятен сценарий това е най - високата очаквана стойност за седмицата. Което ще рече, че очакванията са, че в следващите дни обхвата на заразата ще продължава да се свива. Очакванията са броят на активните случаи да намалява - да върви надолу към 15 000 и да падне под това число.
 
Параметрите за смяна на тренда имат много ниски стойности. Има няколко области, където стойностите са над 20 пъти по-малки от критичната стойност. С други думи, не се вижда да върлуват нови варианти на вируса. Дори, ако се появи нещо, нивата на зараза са много ниски и повишаването на случаите ще е бавно, тъй, че ще има достатъчно време за реакция.
 
Понеделнишките прогнозни карти са най-оптимистичните за седмицата. Показвам текущата, която показва, че броят на областите в зелено се очаква да се увеличи. Когато броят на новите случаи падне стабилно под 150 на ден, зеленият цвят ще започне бързо да се увеличава.

С две думи - обстановката е спокойна, спазвайте елементарните мерки като миене на ръце и отстояние, колко то е възможно и няма да имате проблеми.

Валят много въпроси, защо се занимавам да отговарям на упреците към щаба. Не искам да се занимавам, обаче някои хора прекаляват. Мисля, че на всички стана ясно, че това за 35 000 лева е дебела лъжа. Не знам какви дивиденти търсят тия, които приказват тези работи, но моята позиция е ясна - не съм ги взел тия пари, искам ги, давайте документи, та да разбера от кого да си ги търся.
 
Много се говори и за безполезността на щаба. И ще се говори. Затова смятам индекса на позора - за да напомня какво беше по времето, когато предупредихме, че се задава висока смъртност и публично бяхме оплюти. Тогава - за първите 3 месеца имаше 144 починали. Днес са 17820. Индексът на позора е
 
S = 17820/144 = 123.75
 
Лесно се смята, смятайте си го всеки път, когато някой някъде почне да ви убеждава в безполезността на щаба. Ще кажете, ама колко е 123 пъти. Ето колко. Имате 10 000 лева. Изведнъж тези ви пари нарастват 123 пъти. Вече имате 1 милион и 230 000 лева. Станаха множко нали.
 
Накрая малко за информационната кампания. Антиваксърите пропагандират добре тезата си у нас. Затова сме на последно място по ваксинация. Насреща не стои ефективна комуникация и информационна кампания.

Няма нищо случайно. Интересите са такива. За да се занимавам успешно с математическа социална динамика трябваше да попрочета и видя в действие доста неща. За пропагандата вече писах. Ами как е с интересите и политиката. Нали знаете какво ще ви напиша. Не разбирам много от това, но има един дето разбира и е писал наръчник в 3 части. Ето ви линк към първата
 
Желая приятно четене на този материал, писан преди няколко години.