България се намира във вторичен пик на първата вълна на COVID-19. Това каза проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че в момента страната ни е в устойчив сценарий по отношение развитието на инфекцията.

„Първичният пик беше по Великден. След това имаше едно спазване на мерките, след което мерките престанаха да се спазват и стигнахме до този вторичен пик, в който сме в момента.

Епидемията има три начина на развитие. Единият беше регулярен в периода до началото на месец юни. Вторият, в който се намираме в момента, е хаотичният, т.е. изтървахме питомното, сега гоним дивото.

Този хаотичен сценарий се характеризира с относително голям брой на случаите и подскачане на броя на случаите нагоре надолу на ден, което е нормално, тъй като клъстърите вече доста са се разраснали, а контактите по мрежата между хората не могат да се контролират вече толкова. Трудно може да се каже колко всъщност са контактите“, допълни анализаторът.

Според проф. Николай Витанов това все още не е най-лошият сценарий.

„Най-лошият сценарии е турбулентният - голям брой заразени, резки скокове в броя заразени на ден и сериозни проблеми в болничната система. Засега обаче сме далеч от него, броят на заразените е поносим за здравната система. Но това е основният сценарий, който ни очаква през лятото“, обясни проф. Николай Витанов.

Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов в телевизионно интервю.

Според учения по-добрият вариант за страната е бил да не достигаме до 5000 случая.

Днес България премина психологическата граница и достигна 5154 заразени с COVID-19.

Проф. Витанов смята, че обстановката у нас е трябвало да приключи под 3000 случая. Вирусът се разпространява бавно и сме далеч от идеята за т.нар. стаден имунитет.

„Като се разпространява бавно трябва да чакаме това лято да мине, после да дойде куковото и то да мине, и след това да видим“, коментира той.

Все пак според него спад е възможен - при спазване на мерките, в комбинация с атмосферните условия и отслабването на вируса. Математикът смята, че България ще достигне 5-цифрено число на броя на регистрираните наесен.

А репродуктивното число, което определя хода на епидемията, вече е над 1 - което означава, че макар и бавно, инфекцията се разраства.