Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 5 януари. По думите на експерта около 21-ви януари ще имаме пълна доминация на Омикрон у нас. Ето какво още посочи той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 05 януари 2021 г.
 
До края на седмицата няма да пиша много. Част от екипа ми е още в отпуска, а сме пуснали компютрите да посъберат статистиката за света покрай новогодишните празници. И в другите страни има почиващи, тъй, че някои компютри там ще заработят към края на седмицата. Затова - тръгвам с кракък анализ, който с течение на времето ще достигне нормалния си размер.
 
Какво е положението днес:

1. Базовото репродуктивно число днес е 1.27. Над 1 е, което означава, че се очаква обхвата на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава. Числото е под 1.3, но е почти там. Спомняте си прогнозата ми, че проблемите ни по същество ще започнат след Ивановден. Ивановден наближава, репродуктивното число се очаква да расте и да доближи 1.3. Знаете, че като стане 1.3 почвам да отброявам 14 дни.

Утре се очаква числото да прехвърли 1.3,  14 дни оттам са 21-ви януари - съгласувано е с очакванията да имаме пълна доминация на омикрона горе-долу тогава ( спомняте си, че ноемврийската ми прогноза беше достигане на доминация 3-4 седмици след появата му, която беше седмица преди Новата 2022.). Досега не е било 14 дни поред да сме с базово репродуктивно число над 1.3
 
Картите днес. Да ви предупредя - до края на седмицата разглеждайте тези карти като оптимистичният сценарий. С други думи - може и да е по-лошо от това, което ще видита на тези прогнозни карти.

2. Картата съгласно методиката на риска на Министерството на здравеопазването. Очакванията са следните. Зелено вече няма. Областите на ниво 4 се увеличават. В тези области разпространението на вируса е силно дифузно. Тоест, неприятностите там предстоят.

3. Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате, че София-град и Варна са в доста тъмночервен цвят. Започва отново формирането на проблемната зона в Западна България. До 1 седмица се очаква тази зона да се е формирала напълно. С други думи - да обхване и Северозападна България.

4. Картата на риска по нашата методология. Вчера писах, че очакванията са виолетовото бързо да измести червеното като доминантен цвят. Днес това е вече факт. Пазете се, важното е да сте здрави.

5. Дифузното разпространение. Вчера го имаше в 7 области на страната и ви писах че това бързо ще се промени. Днес областите с дифузно разпространение са 26. Няма такова все още в Кърджали и Разград. Няма да е задълго обаче.
6. Смъртността се очаква да остане на досегашните нива - 50 - 60 средно на ден. Вчера ви писах, че днес може да се повече, поради особеностите на отчитането. Тук очакванията са дори за има лек спад пред следващото седмица.

7. Локдаун. Питат ме често. Прогнозата ми беше, че до края на миналата година няма да има. Тя беше направена още октомври месец и както видяхте, се осъществи. Сега за тази година. Зависи как здравната система ще понесе натоварването. Ако следите интервютата ми по телевизиите, винаги наблягам на това, армията, която се бори с този вирус, да е в добро здравословно състояние и да има средства за борба. Не се очаква натоварване на интензивните отделения такова, каквото беше при предишните вълни. Може да има обаче много случаи за неинтензивно лечение и ако се допусне личните лекари и персонала в болниците да се изпоразболеят, няма да има кой да се грижи за болните и тогава ще трябва да се мисли и за такива ограничителни мерки. Засега, такава опасност няма, не очаквам да възникне и в следващите две седмици. Тъй, че прогнозата е: до 20-ти януари не се очаква налагането на локдаун.
 
8. Мерките. Спазвайте, каквито мерки има, те не са никак строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате. Знаете, че юрдеците крякат, защото гледам доста статистиката за смъртността. Гледам я, да, гледам какво става у нас и по света. Изводът е еднозначен. При висока степен на ваксинация смъртността силно спада.
9. Веселата част.
 
Вчера предупредих пухкавите ми юрдечета да се пазят, защото днес Омикронът ще покаже зъбите си. Крякнаха срещу мен, че след празниците броят на случаите е висок. Така е, това всички го знаят, но кога след празници сме имали 6200 нови случая. Юрдечета мои, вчера ви призовах по телевизията.

Спазвайте мерките, за да провалите песимистичния сценарий на Витанов, а той е, че през март месец на официалния портал ще видим над 1 000 000 като число за регистрираните даразени и над 33 500 като число за смъртните случаи. Давайте, нека на проклетия Витанов да му стане зле, нека не се реализира песимистичния му сценарий. Давайте, че ако не се напънете, ще се реализира. От вас зависи, но с крякане само няма да стане. Трябва и мерки да се спазват, ваксинацийка, туй-онуй, по-малко перчене, повече реализъм. Само така ще натриете носан а омразния Витанов. Давайте, натрийте ми носа. Давайте, не крякайте и помнете закона на Витанов:
 
Някои хора са толкова прости, че дори не могат да осъзнаят колко се прости.
Някои ще кажат, че съм брутален. Брутален съм да. Какво виждате , предприемам действия да дестабилизарам песимистичния сценарий, който сам съм предрекъл. Ама без помощ от юрдечетата няма как да стане.
10. Това е за днес. Желая да сте здрави и успешни и нека вирусът да ви заобиканя.