Още през март миналата година стана ясно, че има хора, които минават през заразата безсимптомно и този брой е доста по-голям от регистрираните със симптоми. Тогава аз поисках и получих помощ от САЩ, за да се определи тая бройка. Така се появиха числата, по които трябваше да умножавате броя на регистрираните, за да разберете броя на срещналите се с вируса, алармира проф. Николай Витанов и даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 02 септември 2021 г.

И посочи,че утре е последният ден (до края на следващата седмица), в който ще публикува сводка.  Причината е,че проф. Витанов заминава на конференция.

Ето цялата публикация в социалната мрежа фейсбук:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 02 септември 2021 г.

Най-напред, задължителната програма (извинявайте, трябва да го пиша това, за да няма после хък-мък).
1. Нямам друг профил освен този. Пазете се от мои фалшиви профили, направени с цел да се ръсят глупости уж от мое име.
2. Ако си хейтър, псуващ като каруцар и ревеш и виеш, когато на нежната ти ранима душа и бъде отговорено подобаващо, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.
3. Ако не си хейтър, но не желаеш до съзнанието ти да достига информация за това какво става с пандемията, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.
4. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Ако смятате, че това ви плаши, не го четете. Просто не го четете.

Утре ще е последният ден (до края на следващата седмица), в който ще публикувам тая сводка. Заминавам на конференция (не на почивка). Там ще имам доста работа, включително да изнасям пленарен доклад от 1 час на английски език. Ще видя доста именити колеги от областта на диференциалните уравнения (които се използват и при моделиране на епидемии за сведение на тези, които още не са разбрали защо и математици се занимават с това).

Това ми е по-важно отклокото да давам интервюта, тъй че нямам планове да давам интервюта. Само по изключение, но се надявам да си почина малко и от това. Въпросът е: какво става с теорийката на хейтърите, дето Витанов мило и драго давал да го показват по телевизията. Как какво става - изтича в тоалетната.

Както знаете от днес има мерки, които ще действат от понеделник. Е що така, като бройката на заразените е 1700 и нещо. Я да се позаям малко и аз. Имаше един, дето ви писа, че тая бройка е занижена, но истината избива в претъпкване на болници и много смъртни случаи. Кой беше тоя човек, хейтъри мои. Кажете на глас името, и после плачете, ревете и вийте.

За другите, които не са хейтъри още малко инфармация по този въпрос. Още през март миналата година стана ясно, че има хора, които минават през заразата безсимптомно и този брой е доста по-голям от регистрираните със симптоми. Тогава аз поисках и получих помощ от САЩ, за да се определи тая бройка. Така се появиха числата, по които трябваше да умножавате броя на регистрираните, за да разберете броя на срещналите се с вируса.

Оттагава има мощен пропаганден рев - вирус няма, чайче, супичка, ваксините са вредни и тъй нататък. Резултатите от това не бяха големи до тая вълна по отношение на регистрирания брой хора със симптоми - големият брой хора със симптоми бяха регистрирани. Но ревът, оставен без отговор, съгласно законите на диалектиката, дава резултат.

Резултатът си пролича през тази вълна - все повече хора, вече със симптоми, не се регистрират като заразени. Резултата го виждате по картите и в числата - София например танцува межде зоните и има почти толкова нови случаи, колкото и Пловдив. Да не би Пловдив да е стигнал София по население или пловдивчани са по-прости от софиянци и се ваксинират много по-малко.

Нито Пловдив е станал голям като София, нито пловдивчани са прости. Друго има тук. А то е, че вече и хора със симптоми масово не се регистрират. Не им се стои карантинирани и тъй нататък, фактори много, няма да ги обсъждам тук. Така бройката на новите случаи не показва реалната ситуация на нещата.

Но ви писах - Ганьо може да пробва да излъже индикатора брой нови регистрирани случаи на ден, но не може да излъже индикаторите, свързани с хоспитализациите и смъртността, особено последния. Затова са тези мерки. В минисерството на здравеопазването са наясно, че ситуацията е доста сериозна.
 

Ако трябва да продължа да се заяждам с моите хейтъри, би трябвало да кажа следните неща. Още през юли, когато бройката на новите случаи беше паднала до 16, излезе един и каза, че идва нова вълна. Кажете на глас през сълзи името му и после ревете и вийте от яд на воля.
 

Тоя същия каза, че за края на август броят на случаите ще е от 1500 (за което доц. Кунчев трябва да бъде натоварен със злато колкото маже да носи) до 3000 (което е песимистичния сценарий). Всеки хейтър, които има 2 работещи нервни клетки ще схване: от - до. Какво направиха хейтърите - рев до небето как тоя човек плаши хората, искания за съд. И тома забележете, беше за числото 1500. То им се струваше високо - как тъй случаите ще скичат 100 и повече пъти.
 

Скочиха ли - скочиха. Беше ли бройката в края на август в указания интервал - беше. Какво ревете и виете тогава. Вие излязохте ли в средата на юли да дадете по-добра прогноза. Не, излязохте да псувате Витанов и да искате да го съдите. Ха, ревете и вийте сега на воля.
Продължаваме нататък. Помните ли, че един единствен човек каза, че очаква пикът на тази вълна да е в средата на септимври. Каза го в средата на юли. Кажете на глас през сълзи името на този човек и росле вийте и ревете от яд на воля.

Почвайте да съботирате тези мерки, защото те обискновено дават резултат след 10-на дни до 2 седмици. Тъй, че съботирайте, иначе омразният ви човек ще познае и за това.

А нали вече ни сте забравили, че омразният ви човек, пак единствен той, говори за възможността от вторичен пик? Е, нека да ви кажа нещо. Ако изтървем нещата и се появи вторичен пик, това ще е паметник на невероятната ни глупост.

Може да се предотврати това. И трябва да се действа в тази насока защото нерегистрираните със симптоми и безсимптомните залагат дървата за този огън. Трябват само още 2 съчки и запалка.

Добре, стига толкова. Като се върна от конференцията, ще видим какво е станало и каква ще има да става. Сега картите за днес.
Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Вижда се, че София -град се очаква да е на ниво 3. Танцуването на София и Перник между зоните на фона на надигаща се вълна, е ясен знак, че хора със симптоми не се регистрират и те не са малко.
Търговище отиде на ниво 4. Обаче, вие, които следите тая сводка, чакахте с отегчение това, нали. Отдавна знаехте, че ще стане така. Ама той Витанов от математика не разбира, затова ще си намери някое хейтърче, дето разбира, че да го остави да ви прави анализите и прогнозите.

Червената зона на тая карта расте. Като я гледате, не се чудите, че Министерството на здравеопазването реагира, нали. Все пак тая карта е правена съгласно собствения им план. Време беше да се случи нещо.
На картата на риска по нашата методология промени няма.

Ако мерките сработят даже ще почне да се подобрява положението. Ще видим като се прибера от конференцията.
В областите в червено трява да се внимава повечко, а в тези във виолетово - доста повечко. Пазете се, пазете децата

Картата за прогнозната заболеваемост за 14 дни си е от червена по-червена. Където червеното е по-тъмно, там се очаква броя случаи за 14 дни на 100 000 население, дае по-голям.

Базовото репродуктивно число днес е 1.308. Това е на базата на регистрираните случаи. Обхвата на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация.

Активните случаи прелетяха покрай 30 000 и ще полетят със свръхзвукова скорост към 35 000. Както и очаквахме. Но това не е добре.
Броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. И това не е заплаха, а реален факт. Причината е, че има доста нерегистрирани случаи и някои от тези хора до последно не вярват, че вирусът може да доведе до сериозни поражения.

Индикаторът за смяна на тренда за страната все още е под критичната стойност. Има вече 13 области, които, както се очакваше, влязоха в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата. През тази седмица се очакваше дифузното

разпространение да почне да взима надмощие над клъстерното разпространение на територията на страната.

Защото още няколко области са на ръба на началото на дифузно разпространение. Това ви писах, нали. Ами ето ви го - 13 от 28 области вече са вътре, още няколко са на ръба. Логично е министерството на здравеопазването да направи нещо при това положение. Иначе рискува да остави дифузното разпространение да обхване цялата страна.

Броят на починалите расте. Но като сте прочели това по-горе, не се учудвате. Очакват се по 50-на ден, че и повече през следващите дни. Толкова са, нали така.

Знаете, че чакам бройката да стигне 20 000 (коего ще рече, че има и предсказание, че ще станат толкова) за да направя изявление за причините за високата смъртност. 20 000, защото това е 500 пъти повече от 40 - общият брой починали (не на ден, общия брой) когата дадох интервюто, в което каза, че вируса си има помагачи.

За сведение, когато генерал Мутафчийски даде онова интервю на госпожа Бенатова, общия брой починали беше 144. Той каза нещо тогава. И какво сега - гоним 19 000. Прав ли беше. Прав беше човекът. Може да го мразите колкото щете, но той е човек с ясен поглед върху нещата.

Добре, вече има мерки, но за да захапят вируса, трябва да се спазват и да минат 10-на дни. Тъй, че спокойно, не се паникьосвайте, живейте си нормално, просто спазвайте мерките, пазете децата и внимавайте на места, където има много хора.
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.