Проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 3 декември. По думите му, за да се спре дифузното разпространение на вируса трявба да паднем под 2000 случая на ден. Ето какво още написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 03 декември 2021 г.
Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.
 
Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.
 
Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви баламосват с блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.
 
Днес ще има малко весело, но накрая. Батаците из българския политически и социален живот са ви ясни. Човек не може само да се ядосва. Трябва да може да гледа и с хумор на тях, че по-лесно се преживяват.
Следва анализа за днес.

1. Базовото репродуктивно число днес пак е 0.941 - близо е до 1. Но все още е под 1 - отлепихме от 0.999 в посока надолу. Все още много бавно се свива обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Което е в потвърждение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Какво означава да се разтовари достатъчно. Нали помните, че като почна последната вълна, бяхме към 7 000 активни случая. достатъчно разтоварване е 35 000 активни случая на Нова година. Вероятността това да стане е много малка. За излизане от техническото претовармане на здравтата система - 70 000 активни случая на Нова година. И тук вероятността е доста малка. Така, че базовата прогноза е - продължаване на техническото и кадровото претоварване на здравната система.

2. Смъртността
Да нагледаме капана на Тамерлан.
Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751
починали 1-ви октомври 2021 - 20 968
починали до днешна дата - 28 656
починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 7688
Превишение на починалите от миналата вълна - 113, 8% (а декември едва почва).
 
Значи, дотук при тази върна са починаlи 13.8% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. И не е заради ваксинацията. Напротив, ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко.
 
Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава. Ако някой ви разправя блажни теорийки за друго, трябва да знаете следното: свинята, цяла година си мисли, че е царица, защото непрекъснато я угояват. До Коледа.
 
Тук да отбележа нещо: Ако щете се ваксинирайте. Ваша си работа. Не е задължително. Ясно ли го написах? Оплака ми се Луната, че непрекъснато и се вие всяка нощ, че Витанов бил за задължителна ваксинация. Не, не е. Системата на Витанов е проста - взимате си решенията сами, носите си последствията сами.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Няма промяна в очакванията в сравнение с вчера. През следващата седмица ще наблюдаваме Силистра и Сливен. Те са кандидати за преход от нива 3 на ниво 2 - тоест да отидат в жълтата зона. Което показва, че ситуацията бавно се подобрява.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвърждава изводите от предната карта.
По-внимателно трябва да се наблюдават Хасково и Благоевград, при тях цветът все още е по тъмночервен. Прогнозата обаче там е благоприятна - до края на седмицата няма да има ексцесии. Виждате, че и броят на новите случаи
падна почти на 2000. Това се и очакваше. АКО ИМАМЕ АКЪЛ В ГЛАВИТЕ ще паднем под 2000 нови случая на ден и ще угасим дифузното разпространение. Което с голяма вероятност ще ни доведе спокойни коледни и новогодишни празници.
 
Само образцови идиотии, свързани със студентския празник и другите събития през следващите 2 седмици, както и масивния внос на зараза отвън покрай завръщащите се за Нова година гурбетчии могат да дестабилизират благоприятния сценарий.
Слава богу, законът на Мърфи и принципът на Питър действат с пълна сила, та големите ученици още не са тръгнали на училище. Така един фактор за увеличаване на заболеваемостта не действа.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук
има положително развитие. Велико Търново излезе от виолетовата зона на най-висок риск. Виолетовото намалява, но все още е доста много. Това трябва да ни показва, че благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.
 
6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма го още или ако се е явил, са единични случаи без особено значение за момента. Няма де се плашите - няма го Омикрона в България.
 
Знаете каквото ви написах - ако не го пуснем в страната до Никулден, няма да може да стане доминантен до края на годината. С други думи, няма да имаме неприятности с него да празниците. Никулден иде, Омикронът го няма.
 
За догодина - нека другите си правят прогнозите. Писах ви, че чакам да видя как Омикронът ще подейства на българското население, което , средно погледнато, е доста по-възрастно от южноафриканското. Пък нека другите да ви плашат. Витанов не е казал нищо за догодина. Казал е само, че ще има проблеми. Не съм казал, колко големи ще са те. Да минат празниците, ще ви кажа. И да не вземете да виете срещу Луната, че Витанов плашел хората. Напротив, напротив, Витанов каза - в началото на следващата година ще кажа, каквото имам да казвам.

7. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Условието обаче нали го четете - АКО НЕ СМЕ ИДИОТИ да си създадем сами проблеми.
 
Изчисленията на Витанов показват - чак толкоз големи идиоти не сме. Тоест - имаме акъл в главата. Та блажната теорийка, дето Витанов бил казал, че народа са идиоти - при другите блажни теорийки - в тоалетната. Внимавайте обаче. Нали помните какво ви писах - ще почне вълната да отминава и тези теорийки ще се извадят от тоалетната, ще се завият в целофан и пак ще почнат да ви ги пробутват за шоколад. Защото това вътре в целофана било кафяво.

8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Знаете, че се занимавам с математическа социална динамика. И за де не ви говоря със скучни формули, използвам някои весели закони, за да ви обясня какво излиза от сметките. От някое време сме на закона на Мърфи и неговите следствия. Днес ще поговорим за следствието
От всички неприятности ще се случи точно тая, от която пораженията ще са най-големи.
 
Днес се открива новият парламент, нали така. И политическата машина на обществото ще започне да произвежда неприятности. И то такива, от които пораженията ще са най-големи. Машината казвате, работела с механизъм. А какъв е механизмът. Просто е - нашенският механизъм от доста време е
Калинка, калинка, калинка (ама калинка моя, не на някой друг).
 
Та вие гледайте и се питайте след поредното нещо, което става - сега това, дето стана, какви поражения ще ми нанесе.
И ще видите как бавно ентусиазмът ви ще се изпари и ще се потопите в реализма. Много хора ме мразят затова, че съм откровен и реалист. Е, и аз мога да почна да ви баламосвам и да ви обрисувам розови балончета с още по-розови прасенца по тях. Но не искам. Животът е сложен, мръсен и гаден и аз ви го представям какъвто е.
 
9. Пиша си пак (нали знаете теорията на Витанов за 12-те повторения и 75-те %, а то броят на повторенията щесе навърти докам Никулден): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Законът на Мърфи действа. Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.
 
Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.