Днес базовото репродуктивно число е 1.302. Пети ден над 1.3. Започва засилено натоварване на здравната система. Броят на активните случаи ще расте бързо, ще се увеличават по-бързо и хоспитализациите и случаите за интензивни отделения. Това написа в профила си във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов. 

"Текущата ситуация се влошава. Както и очаквахме, влизаме в периода на октомврийските пикови стойности на вторичния пик на вълната", предупреждава той. 

Ето и пълния текст на коментара му, в деня, в който България постави най-страшния К-19 рекорд от началото на пандемията:


Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 26 октомври 2021 г.
Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Възможно е тези анализи да закъсняват през някои от дните. В момента трябва сам да върша цялата дейност по поддържането на действието на компютърните програми, тъй като съответните ми хора имат друга работа - те трябва да си заработват хляба, а на нас никой не ни плаща за това, което правим, въпреки рева, че съм взимал по 35 000 на месец. Не, една стотинка не съм взел за това, което съм направил.

И като съм тръгнал по тая линия, хейтърите реват, че всичко е заради изборите за член-кореспондент на БАН. Пак сте назад хейтъри мои и сега ще ви напиша нещо, което ще ви зарадва.

Подготвя се изборът на други хора, не на мен. Вероятността да ме изберат е много малка. Нали знаете как става в тая държава - Витанов вдигна рейтинга на математиката, науката и БАН до небесата, подготви и сервира богатата трапеза на репуцията на българската математика - думата на математиците се чува и БАН присъства всеки ден в медиите чрез Витанов.

Сега обаче на трапезата се очаква да бъдат поставени други, които да консумират повишената репутация. Радвайте се хейтъри - вероятността Витанов да бъде избран за член-кореспондент на БАН е много малка.

Може да имаш големи постижения в математиката (а без такива няма как да се правят тези анализи и прогнози, който не вярва, може да пробва), наукометрични показатели в пъти повече от другите кандидати, огромна научно приложна дейност, голяма административна и учебна дейност, огромни заслуги за издигане на имиджа на БАН - всичко това се очаква да бъде смачкано. Вероятност 80%. 20% че няма да стане така. Тъй, че радвайте се хейтъри.

Иначе, текущата ситуация се влошава. Както и очаквахме, влизаме в периода на октомврийските пикови стойности на вторичния пик на вълната. Не забравяйте, един единствен човек предсказа, че вълната ще има 2 пика.

Сега картите.

Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там ниво 4 преобладава - 20 области - почти 3/4 от областите са там. Тия, които не са там са Плевен и Кърджали, където бяха взети някакви мерки, Шумен, където имаме известно спазване на мерки и Търговище и Бургас. Кърджали е на ниво 2.

При миналата вълна в тази позиция бе Видин, те и сега бяха добре, докато не направиха онзи карнавал с кебапчетата и сръбското.

Ако се чудите може ли да стане и по-лошо, погледнете прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Има доста накъде да тъмночервенее още. Картата на риска по нашата методология ви е ясна - там само Кърджали не е във виолетово.

Смъртността - виждате ли сега, защо се зарекох през октомври да не пиша и едно число за прогноза на смъртността. Веднага щяха да ревнат хейтъри и други.

А числата от статистиката са такива

За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 23316
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 2434 (за 25 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 5.51 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.
Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал.

Днес базовото репродуктивно число е 1.302. Пети ден над 1.3.

Започва засилено натоварване на здравната система. Броят на активните случаи ще расте бързо, ще се увеличават по-бързо и хоспитализациите и случаите за интензивни отделения. Тук само да попитам - знаете ли кое е най-малкото шестцифрено число. Просто питам. Може и да ви го напиша.

Разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение.

Най-зле е в Монтана и Габрово, София град също не е добре, има и други такива, но да спра да ги пиша, че пак ще се надигне рев.
Какво да се прави в тази обстановка? Спасяването на давещия се е в неговите ръце.

Пазете се, пазете си скъпата биологична собственост, помнете, че тая пандемия ще свърши и ще ви трябват организми в добро състояние за живота след това.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.