Две трети от областите в страната светят в тъмночервено на COVID картата, сочи справка, цитирана от „Монитор”. От днес още две области попадат в тази зона. Това са Разград и Силистра – в тях от днес заболеваемостта за последните 14 дни е надхвърлила 500 на 100 000.

С Разград и Силистра областите, които са в тъмночервената зона на COVID картата,  стават 20 от общо 28 у нас. В тъмночервено вече са София-град, София област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Габрово, Сливен, Стара Загора, Варна, Добрич, Ямбол, Благоевград, Враца, Ловеч, Велико Търново, Русе и Пловдив.


Най-тежка е ситуацията в София, Перник, Монтана и Видин, където средната заболеваемост за последните 14 дни е над 1000 на 100 000 население. Най-висока е в столицата 1132 на 100 000 души. На COVID картата има една област, която е жълто – това е Кърджали със средна заболеваемост 186 на 100 000 население за последните 14 дни.

За днешния ден страната ни постигна два мрачни рекорда – има най-много починали и новозаразени от коронавирус у нас от началото на пандемията.  

Заради високия брой новозаразени от четвъртък у нас влязоха в сила нови противоепидемини мерки, с тях се въведе изискването за зелен сертификат за достъп до обекти и дейности на закрито.