Ситуацията с разпространението на коронавируса в България става все по-динамична. доказват го и данните за последните 24 часа. Именно по този повод математикът проф. Николай Витанов реши да даде информация за пандемията за 28 септември 2022 г.

"За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини полека ще започнат да привършват. Очакваното повишение идва. Но хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000. Прогнозата беше – до изборите и 10-на дни след тях. Нали така беше. Гледайте.

Процесът на засилена непредпазливост продължава. Прогнозата е, че този процес няма да наруши хомеостазиса на системата до края на септември, до изборите и седмица до 10-на дни след това. Гледайте сега, дали прогнозата ще се изпълнява или не.

Що се отнася до текущото състояние – спряхме да вървим надолу. Иде есенно – зимната вълна. Сега сме в предверието и. Очаква се заболеваемостта полека да тръгне нагоре.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 76. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 100 дни. Тоест - и през октомври болниците няма да се напълнят. Прогноза за месец напред – нали така.

14-дневната заболеваемост днес е 108.83 на 100 000. Зиг-заг периодът си заминава. Идва бавния стадий на повишение, с който ще започне есенно – зимната вълна. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано. Знаете и за прогнозата, че хомеостазисът ще поддаде и ще бъде заменен с друг хомеостазис – системата ще започне да функционира в режим на повишаване на заболеваемостта.

И това няма да продължи само 1 месец. Ясно ви е вече, кой ще скапе текущия благоприятен хоместостазис, ще ни навлече неблагоприятен такъв и ще се ослушва да изкара друг виновен.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение. И така вече 180 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това. Така, прогнозата, че няма да има дифузно разпространение половин година, се изпълни. Да я закръглим. Сметките показват, че дифузното разпространение няма да пламне и 200 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Толкова добре бе направена сметката тогава, че лятната вълница не успя да зяпали дифузното разпространение. Някой знаеше, че през лятото няма да има вълна, а вълница, нали така. Един единствен човек в държавата говореше за вълница.

Защо ви пиша това? Защото има едни дребни математичета уж, докторантчета и други такива, които пишат срещу мен. Пишете, пишете, докладват ми кои сте. Виждам, че сте посредствени и злобата ви се лее. Хайде да ви жегна малко. Това, което съм направил за българската математика и за БАН, вие не можете да го грундирате, камо ли да го боядисате. И така ще си остане през целия ви живот. Затова се смирете, признайте заслугите на другите, не се правете на Ганьовци и се опитайте да направите нещо в математиката, че да сте полезни за народа.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.84. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число под 1 – Ганьо – неефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 1

дни с число над 1.00 : 2

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. През миналата седмица беше 28%. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Очакванията са да наближи 40%, което вече започва да става добра ефективност.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.19

София-град - 0.23

Пловдив - 0.16

Бургас - 0.15

Варна - 0.13

По южните граници

Благоевград - 0.13

Кърджали – 0.12

Смолян - 0.18

Хасково - 0.23

Ямбол – 0.18

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс не щат да падат повече. Това означава, че клъстерното разпространение спира да се свива. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е около 5.5 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да отслабва, но още е на ниско ниво. Около минималните стойности на този индекс до края на годината сме.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 180 дни. Прогнозата беше – ще издържи 180 дни. Прогнозата се изпълни. Новата прогноза я знаете – ще издържи още повече – 200 дни.

За сведение - индексите в още няколко области

Габрово - 0.19

Добрич - 0.10

Кюстендил - 0.23

Ловеч - 0.23

Монтана - 0.20

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде. Отдавна знаете прогнозата ми, че изборите ще протекат спокойно и няма да има проблеми с Ковида. Ето ви го – гледайте, дали се изпълнява или не. Друго си е да знаеш месеци отнапред, че няма да има проблеми. И се подготвяш по-спокойно и пари спестяваш и народът знае, че ще може да си гласува спокойно.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 39

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 8% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 535

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 11%. Доста е ниско

Прогнозата за септември я знаете. Сценарий Празни болници ще е стабилен и през септември. Хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това.

Ето сега – прогнозата ви е направена страшно отдавна. Гледайте, дали ще се изпълни.

Нещо повече – знаете, че очаквам текущият хомеостазис да бъде скапан. Знаете кой очаквам да го направи. Новият хомеостазис ще бъде с увеличаване на заболеваемостта и ще се установи, когато заболеваемостта премине 150 на 100 000. Знаете как се спира това, нали така. С прицелени и минимални по обхват и действие мерки. Знаете и какво придружава мерките – ревът на Ганьо, който търси друг да му е виновен.

4. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.

Тази идилия обаче ще продължи докъм средата на октомври. След това се очаква смъртността да започне да се увеличава и броят починали на ден да стане двуцифрено число. Но дотогава има още време.

5. Заключение от проверката - и днес, 180 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят. И другата прогноза я знаете – Ганьо работи. Не може да има нещо, което да го пази и да му облекчава живота. Трябва да се разруши. И веднага трябва да се намери друг да му е виновен. Ето, гледайте дали ще става така.

7. Днес – картата за риска. Тук предстоят промени – погледайте я, докато има зелено по нея. Червеното се очаква да започне да расте. Не сте изненадани. Есенно – зимната вълна идва полека. Полека взимайте мерки, каквито намерите за добре.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук