През месец май в България стартира проучване с ивермектин. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в здравното министерство на Кирил Ананиев и членове на Националния оперативен щаб. 

"До момента са набрани 30 пациенти в 9 болници в България, където се провежда клиничното изпитване", заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов

Повод за самата идея е публикуване на данни в края на април на изследователи от Австралия, които са наблюдавали как хора реагират на ивермектин. 

"България е първата страна, която стартира такова клинично изпитване, малко след нас започнаха клинични изследвания в Испания, а после в Бразилия и САЩ. Надяваме се, в края на месеца да имаме резултати", заяви експерт. 

"Искаме да добавим нови болници към проучването и нови пациенти. Към края на месеца ще ви дадем повече информация", завърши експертът.
вермектинът се използва от години и е безопасен. В края на месеца, след като са готови първичните данни и техния анализ, ще може да оповестим повече информация", каза Кирилов.

"Към момента се провежда клиничното изпитване с този лекарствен продукт. Като в едното рамо пациентите получават от лекарствения продукт, а в другото плацебо", заяви той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!