Едновременното заразяване със сезонен грип и новия коронавирус удвоява риска от смърт. Това съобщава британският национален ежедневник The Telegraph, като се позовава на информация от здравните власти на страната.

Според ново проучване, което изследва медицинската история на хоспитализираните пациенти от януари до април тази година, смъртността при пациенти със „суперинфекция" е 43%, докато заразените само с коронавирус - 23%.

„Хората все още смятат, че грипът е като обикновена настинка, но не е. <...> Ако хванете и двете [инфекции], ще имате сериозни проблеми", коментира медикът Ивън Дойл, подчертавайки заплахата от инфекция с коронавирус по време на хоспитализация на пациенти с грип.

Изданието припомня, че около 30 милиона жители на Обединеното кралство ще имат право на безплатна сезонна ваксина срещу грип, което ще позволи на Националната здравна служба (NHS) да се справи по-добре с възможна втора вълна от разпространение на коронавируса.

Най-голямата програма за ваксинация в британската история ще обхване всички граждани над 50 години, деца под 12 години, здравни работници и уязвими групи от населението.

Правителството на Обединеното кралство очаква тази мярка драстично да намали броя на хората с грип и да избегне опасността от пренатоварване на здравната система.

Масовата ваксинация се очаква да намали броя на хората с грипоподобни симптоми, които, ако са заразени, ще трябва да бъдат тествани за коронавирус.

Обединеното кралство е една от страните, най-силно засегнати от коронавируса. Според Министерството на здравеопазването в кралството са заразени около 400 хиляди души, от които над 41 хиляди са загинали.

Според данните, публикувани в понеделник, броят на новите случаи на COVID-19 в страната за 24 часа отново надхвърля 4 хиляди, връщайки се на нивата от началото на май.