Рискът от заразяване с коронавирус е по-нисък при хората с високо ниво на интерферон алфа молекула и високо съдържание на лимфоцити в кръвта. Това пише в днешната си статия във в. „Известия”, цитирана от БГЕНС ректорът на Санкт Петербургския изследователски институт по епидемиология и микробиология „Пастьор” Арег Тотолян.

"Интензивното научно търсене ни доведе до доста интересни открития: хората с високо ниво на интерферон алфа, с високо съдържание на лимфоцити в кръвта и носителите на някои генетични маркери имат повишена защита", каза Тотолян.

Тотолян отбеляза, че пациентите с коронавирус в острата фаза с намален брой лимфоцити боледуват много по-тежко.

Друг фактор е свързан с нивото на интерферона алфа в организма. Ако човешкото тяло съдържа високо ниво на молекулата на интерферон алфа, което има директен антивирусен ефект, тогава рискът от заразяване с коронавирус намалява.

"Неслучайно интерферон алфа се използва във фармацията за лечение и профилактика на респираторни вирусни инфекции. В случая със SARS-CoV-2 той действа и чрез неутрализиране на вирусните частици, които все още не са проникнали в клетката", казва Тотолян.