Руският журналист Алексей Пивоваров е заболял от COVID-19, въпреки че се ваксинира с препарата "Спутник V" преди два месеца, когато се провеждаха изпитанията на ваксината.  Самият Пивоваров информира в социалните мрежи, че от понеделник се е самоизолирал в дома си и работи дистанционно.

Той заявява, че според него е правилно да съобщи за заболяването си, тъй като много хора вече знаят за него.

"И да, преди два месеца се ваксинирах срещу COVID. И по пътя на опита установих, че е било плацебо. Или при мен "Спутник" не подейства" - пише журналистът в Twitter.

По думите му, в момента състоянието му е "съвсем търпимо".

През октомври, когато се появи съобщението за ваксинацията, Пивоваров заяви, че е инжектиран със "Спутник V" и ще сподели как върви процесът по изработване на антитела, без да споменава за вариант с плацебо.

В края на ноември от COVID-19 заболя и депутатът от руската Дума Валерий Гартунг, който също участваше в изпитанията на ваксината "Спутник V". Той предположи, че е попаднал в 25-те процента участници, на които се инжектира плацебо.

Междувременно обаче лекари, на които е поставена руската ваксина също съобщиха, че са се разболели. Същевременно няма информация медици да са били инжектирани с плацебо - при тях поставянето на плацебо би било недопустим риск поради средата, в която работят.

Във връзка с това от руското министерство на здравеопзаването заявиха, че ваксината е двукомпонентна и че втората инжекция се поставя 21 дни след първата, а имунитет се придобива три седмици след втората инжекция. Това означава, че от началото на процедурата трябва да са изминали 42 дни.

Епидемиологът Михаил Фаворов коментира, че не е изключено антителата да влошат състоянието на пациента. " Антителата, които се изработват чрез ваксина, не винаги неутрализират вируса", допълва той.