БЛС ще има представител от доболнична помощ в НОЩ. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването председателят на Съюза д-р Иван Маджаров.

„Продължаваме да работим с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. До края на годината трябва да подпишем рамковия договор и анексите”, каза още той.

„Настояваме да не се облекчават мерките преди празниците, защото не наблюдаваме броя на заболелите в болниците. Всяко отхлабване на мерките ще е рисковано за здравната система веднага след новогодишните празници.

Ако продължи да расте броят на пациентите в болници, ще стигнем до онези случки, които чувахме в Италия – да взимаме решение на кого да спрем апарата, за да живее друг.

Не бива да допускаме повече случаи, в които пациенти, които се нуждаят от помощ, няма къде да бъдат приети. Успяхме да задържим една бройка в болниците, намаля лавината, която заливаше във всички области на страната. Ако имаме 7 000 в болници, останала част – 90-100 000, която е невидима, са по домовете си и те също се нуждаят от помощ", обясни д-р Маджаров.
 
"Подкрепяме решението антигенните тестове да се приравнят към PCR”, каза още той.
 
От НЗОК също подкрепят удължаването на мерките. "Професионалното ми мнение е, че те трябва да останат поне седмица след новогодишните празници", заяви проф. д-р Петко Салчев.

"Ще положим всички усилия да управляваме кризата с разум, ще чуваме в пълнота гласа на професионалистите. Обещавам, че няма да се ръководим от емоции при взимането на решение", заяви в заключение здравният министър проф. Костадин Ангелов.