И днес медици се наредиха на опашка пред „Пирогов“ заради изискването за зелен сертификат, за да започнат работа. Чакащи споделят, че засега ще започват деня си с тестване за коронавирус и ще обмислят дали да се ваксинират.

Не е за вярване какво се случи в ранни зори пред "Пирогов" ВИДЕО


Новата мярка за зелен сертификат, с който да посещаваме свободно редица обществени места, поднови опашките за ваксини и тестове.

„От взетите вчера проби на пациент, в сертификата пише: Дата и час на взимане на пробите – 22.10. 21 г. 00.12 часа. Това не е вярно. Това искам да подчертаем. Как се управлява тази държава? Днес на фургоните ще минат само хората, които идват за пръв път на работа от началото на действието на заповедта”, обясни доц. Атанасов.

Той показа и останалите два сертификата, които също са с различни дата и час от тези, в които са взети пробите. Останалите служители все още не са получили сертификатите си.

"Пред кабинета ми ме чакат 10 души. В „Токсикология” има 63-ма пациенти, още 60 в Клиниката и още 60 в буфера на Клиниката. Вчера казах, че смъртта не чака, но това не са мои думи, не съм го измислил аз. Две години ще станат, откакто тече кризата в България. За тия две години как не дойде никой, нито от РЗИ, нито от Здравната каса, да ни попита от какво имаме нужда, как да ни помогнем. Ако няма да ни помогнат, поне да ни оставят на мира.

Текат три проверки – за документи, за пътеки, буквално за каквото се сетите. Никой не дойде да провери може ли „Пирогов” да бъде инфекциозна болница, и сега нямаме разрешение за тази дейност", заяви доц. Атанасов.

Вчера здравните власти обявиха гратисен период, в който няма да глобяват, а само ще се пишат предписания.

"Ние от миналата година говорим какво ще се случи с 4-а, 5-а и 6-а вълна, но не се взимат мерки. Това заяви шефът на ковид отделението в „Пирогов“ доц. д-р  Петър Атанасов в ефира на БНТ.

По думите му легла има, но екипи няма. Трябваше да се обучат личните лекари, фелдшери. Но вместо да се издават такива заповеди да беше помислено за това.

"Съжалявам, уморих се, аз съм болнав човек и когато съм в стрес ми се променят мимиките, а и горе ме чакат пациенти. Повече пред медиите няма да излизам", завърши емоционално той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!