Коронавирусът не може да бъде премахнат просто така. Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов. 

"Най-реален е сценарият с малки пикове на заразата и продължителността на епидемията до 2021 година", заяви той, коментирайки изнесените данни за 3 възможни сценария на протичането на COVID-19 занапред, които бяха огласени от секретаря на Националния оперативен щаб Димо Димов.

"Виждаме, че ние имаме едно по-продължително плато заради потискането на инфекцията. Успяваме да поддържаме между 45-55 нови случая на денонощие. Това ще доведе до по-продължително плато, но ще има на места малки взривове, както например в старческите домове. Това ще се появява, изолира, контролира и изчезва", смята той. 

Извънредно! Щабът обяви край - няма да съобщават новите заразени с К-19 БЛИЦ TV

"За да има втори голям пик, това значи че трябва да са отворени всички граници", коментира Балтов.

Той изрази надежда, че скоро ще бъде направена ваксина. "На този етап "Пирогов" е сред най-заредените болници, но имаме и най-много заразени колеги", призна той. 

"Виждаме днес трагичен случай с наш колега, който е инфекционист в Сливен, но може да кажем, че цялата нация имаме много ниско ниво на смъртност спрямо останалите държави. Не знам какво е обяснението, но това е една добра новина за всички ни", смята Балтов. 

На въпрос каква е причината за това, той не успя да отговори с точност: "Може да е заради БЦЖ ваксината или пък това до опира до генетични мутации, ензимни мутации и т.н. А може да става въпрос и за това, че обичаме да пием по една ракия на масата на обяд и вечер. Това го казвам в кръга на шегата", подчерта шефът на "Пирогов".

"За кръвната плазма говорихме с колегите от ВМА. Изключително малко хора имат създаден имунитет. Те освен това трябва да разрешат и да имат желание да станат донори. Не е ясно и доколко този имуноглоболин го има в дарената кръв. Това е метод, който може би ще има бъдеще, все още дори и в Китай са правени не много такива преливания", каза Балтов. 

"Нека да видим крайните резултати. Всичко в момента става в движение. Публикациите са една през друга, но няма обобщени сериозни данни", каза той. 

На въпрос каква е актуалната информация за заразените с коронавирус медицински лица в "Пирогов" Балтов отговори: 

"Има 42 пациенти с коронавирусна инфекция, от тях 5 са в интензивно отделение, а 4 са интубирани. До момента имаме 48 заразени колеги, от тях 7 колеги са излекувани и са дали две отрицателни проби. Останалите са под карантина."

Той уточни, че в "Пирогов" няма медици с тежко протичане на болестта, което го радвало. 

Балтов разкри повече и за куриозният случай на заразен с коронавирус, който е бил интубиран 38 дни, но сега вече се възстановява и е добре:

"Всички, които са били в медикаментозма кома и лечение, се изисква по-дълго и продължително време да се възстановяват. Този човек още е в болницата, но в друго отделение. Надяваме се, че скоро ще бъде изписан", каза Балтов. 

"Ще се въздържа от емоции. Много хора мислят, че нарочно искаме да ги плашим. Аз просто ще помоля всички да разсъждават и да мислят с главите си", заяви шефът на "Пирогов".

"След разхлабването на мерките ще има увеличение на заразените и това е нещо нормално. Желая на всички да са здрави, да им се размине, а ако се разболеят, да нямат сериозни оплаквания. Рано или късно всичко това ще свърши", завърши той. 

"Склонен съм да приема, че има нужда от леко разхлабване на мерките, но в никакъв случай не може да се говори за тотално разхлабване на мерките. Постепенното, внимателното освобождаване на някои неща, мисля, че е добре.

Матурите примерно да бъдат през май месец, ще бъде грешка и също така тръгването на децата на детски ясли и детски градини и детски градини и училищата да се отворят до края на май, също не мисля, че е добре", допълни проф. Асен Балтов.