Жителите на пловдивския квартал „Столипиново” са настроени отрицателно към ваксинацията срещу COVID-19. След случаите на тежки нежелани реакции при препарата на „АстраЗенека”, хората са притеснени и масово отказват да се имунизират.

Страхът им е не само от Оксфордската, но и от останалите разрешени за употреба ваксини.

Припомняме, че мобилни екипи ще влязат в ромските квартали в цялата страна, за да имунизират на място живеещите там. Ще се използва ваксината на „Янсен”, която ще се прилага без ограничения. Особеността на новия препарат е, че е еднодозов.

По тази причина той ще се използва за по-труднодостъпни групи, в които се налага по-бърза ваксинация, като например - ромското население и туристическата индустрия, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Хората се страхуват. И по-младите, и по-възрастните са против имунизацията”, съобщи пред TrafficNews Асен Карагьозов, бивш общински съветник и председател на фондация „Рома”.  Според него е необходимо да се направи кампания сред ромската общност, за да се информират хората и да им се обяснят предимствата.

„Не съм чул да има създадена организация за имунизация в квартала. Все още никой не се е свързал с мен”, посочи Карагьозов.
Същевременно в РЗИ – Пловдив вече са постъпили списъци от туристическия бранш с желаещи да получат от препарата на „Янсен”.

„Чакаме да получим ваксината, да видим с колко бройки разполагаме. Имаме готовност веднага след това да започнем имунизацията”, съобщи зам. - директорът на РЗИ  д-р Аргир Аргиров.