"Имаме редица случаи за масово нарушаване на домашната карантина. Една от причините за така нарасналата епидемия у нас, е празненство на фамилията, където са присъствали 24 човека".

Това заяви на извънреден брифинг шефът на ВМА и началник на Оперативния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

"Говорих с дъщерята на починалата 3 пъти вчера. Починалата жена няма в момента кой да я погребе, защото всичките й роднини са под карантина", поясни той.

"Няма нови положителни проби от обявените вчера 23. Всички контактни лица са издирени от РЗИ. Те са идентифицирани и предупредени. Засега може да си позволим лукса да настаняваме здрави хора. Но по-нататък какво ще става.

Ако запълним болниците със здрави преносители, ще сринем системата. Трябват механизми по контрол на болните или здравите в карантина. Няма такива към този момент", коментира ген. Мутафчийски.

"Докладвахме за динамичната обстановка и предприемащите се мерки в Европа. Неведнъж съм казвал, че още на 3 март СЗО оцени, че единствените правилни мерки са мерките на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума е социалното дистанциране и самоизолирането", заяви шефът на ВМА.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!