Получаваме множество писма от граждани, които сигнализират за неспазване на карантина от наши сънародници, прибрали се от рискови дестинации, заяви ген. Мутафчийски. 


„Вчера имах две писма от Дупница, едно писмо от Пазарджик. Има и много екзотични случаи. Получихме информация за шофьор на ТИР, който спи вече 10 дни в кабината на камиона си пред вкъщи, за да не зарази близките си. 

Това ни направи силно впечатление. Има много впечатляващи случаи в нашата действителност и е необходимо да се спазват предписанията за домашната карантина“, допълни той.

По думите му следващият брифинг ще бъде в 17.00 часа днес и отново ще бъдат припомнени мерките, които е необходимо хората да спазват в условията на домашна карантина.

"Получаваме много обаждания и имейли. Получаваме съобщения от организации, които правят публични и спортни събития, които са в духа на грипната епидемия и заплашващия ни коронавирус. Отговаряме на запитвания и сигнали непрекъснато“, посочи Мутафчийски.

„Решаваме и някои частни казуси като отборите по модерен петобой например, където едни от най-силните участници са от Южна Корея и Иран.

Самите федерации са изнесли отборите си на лагер в Египет и вече един месец са там. Част от треньорския им екип пристига директно от Южна Корея. За тях сме препоръчали да бъдат на 14-дневна карантина в България и едва тогава ще могат да се включат в състезанията.

Националният оперативен щаб отчита, че са изследвани 99 потенциално заразени пациенти у нас, но всички от тях са отрицателни.

Пробите са разпределени в Националната лаборатория – 66, останалите са във ВМА и Варна. Вчера са били освободени пациенти, чиито повторни проби са отрицателни и са изкарали карантинния период.

"В света има 102 000 регистрирани случая с коронавирус, смъртните са 3500 случая. В Сърбия е обявен първи случай, както стана ясно вчера. В Италия има 4600 случая. В Германия и Франция вървят към 700 случая.