Швеция постигна нула смъртни случаи от коронавирус през последните седмици. Според Световната здравна организация в кралството не са регистрирани смъртни случаи от 14 юли поради коронавирус.

По време на кампанията за ваксинация в Швеция са използвани повече от 10 милиона дози ваксини, тоест около 50% от населението на страната вече е завършило пълния курс на ваксинация срещу коронавирус. В последно време Швеция регистрира средно от 400 до 600 инфекции на ден, което е само 6% от максималната дневна средна стойност, регистрирана през декември миналата година.

Шведското правителство през юни реши да разшири забраната за пътуване до Швеция от ЕС и Европейското икономическо пространство.

Изключение правят лица, които могат да предоставят сертификат за ваксинация, отрицателен резултат от тест за коронавирус или наличие на антитела. Забраната е валидна до 31 август. Няма ограничения за влизане за жители на Дания, Финландия, Исландия и Норвегия.

Общо над един милион случая на коронавирус са регистрирани в Швеция от началото на пандемията, над 14,6 хиляди души са починали.