Картата на Европа се променя отново за туристи, тъй като големи части от Франция, Гърция и цяла Ирландия променят цвета си след последната актуализация на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), предават световните осведомителни агенции.

Според последните промени Франция и Гърция ще станат почти изцяло оранжеви. Няколко региона в Италия също се променят от зелено в оранжево отново на картата на ECDC.

Във Франция регионите, които ще се променят, ще бъдат: Долна Нормандия, Горна Нормандия, Северен Па дьо Кале, Пикардия, Елзас, Шампан-Арден, Лотарингия, Лоара, Бретан, Аквитания, Лимузен, Поату-Шарант, Оверн и Рона-Алпи.

Южната част на Корсика става червена от сряда, както и отвъдморският департамент на Гваделупа в Карибите. Монако също ще е в червено от сряда.

В Гърция промяната ще засегне Севернобеломорските острови, Централна Македония и Централна Гърция, което означава, че почти цялата страна е оранжева. Атика и Крит остават червени, докато Южнобеломорските острови, Епир, Тесалия и Йонийските острови също ще станат червени.

Италианските региони Сицилия, Сардиния, Венето и Лацио стават оранжеви. Ватикана също е оранжев.

В Чехия Прага e оранжева. Северозападна Швейцария и Източна Швейцария преминават от зелено в оранжево.

В момента Ирландия е изцяло оранжева, но северните, западните, южните, източните и средните райони ще станат червени от сряда. В Швеция Стокхолм става оранжев.

ECDC отчита, че вариантът Делта е доминиращ в по-голямата част от 28-те страни, които са докладвали достатъчно пълна информация за генетично секвениране. От 19 страни средният дял показва, че вариант Делта е 68,3%, изпреварвайки досега доминиращия вариант Алфа 22,3% в региона.

Въз основа на настоящите тенденции вариантът Делта ще бъде глобално доминиращ щам през следващите месеци и вече е идентифициран в почти всички европейски страни. Той ще продължи да се разпространява, измествайки циркулацията на други варианти, освен ако не се появи нов по-конкурентен вариант.

"За съжаление в много страни от нашия регион наблюдаваме значителен ръст на случаите, свързани с разпространението на силно трансмисивния вариант Делта. Въпреки огромните усилия на държавите-членки да ваксинират хората в целия регион, още милиони остават неваксинирани и следователно рискуват да попаднат в болница" коментира д-р Ханс Хенри Клуге, регионален директор на СЗО/Европа.

"Добрата новина е, че данните ясно показват, че пълна ваксинация значително намалява риска от тежки заболявания и смърт. Когато бъдат призовани да направят това, хората трябва да се ваксинират. "

"Трябва да останем нащрек и да продължим да използваме здравия разум, за да предотвратим разпространението на вируса. Това означава да получите пълен курс на ваксинация веднага щом се появи възможност и да поддържате физическо дистанциране, измиване на ръцете, избягване на претъпканите пространства и носене на маска, когато е необходимо. Това са мерки, за които знаем, че работят за защита на себе си и другите. Трябва да мислим за тях като за "мерки против блокиране", защото те могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на болестта, без да се налага да се затварят големи части от обществото", коментира д-р Андреа Амон, директор на ECDC.

СЗО и ECDC настояват приоритетните групи като възрастни хора, хора с хронични заболявания и здравни работници да получат пълен курс на ваксинация срещу К-19, за да се предпазят и уязвимите хора, с които контактуват, от тежко заболяване.

Освен това се препоръчва бързо въвеждане на ваксинации до всички допустими групи. С разпространението на вариант Делта, ще се изисква интензивно прилагане на настоящите мерки за обществено здраве, включително засилен достъп до тестове, за да се контролира предаването на К-19, особено докато напредъкът на ваксинацията е нисък в много страни.

Потвърдените случаи на К-19 нарастват в цяла Европа всяка седмица през последните четири седмици. Процентът се е увеличил във всички възрастови групи, но най-бързо сред 15 до 24-годишните, където през последния месец се наблюдава 5-кратно увеличение на регистрираните случаи.

Д-р Клуге има ясно послание към тези страни, облекчаващи социалните мерки в европейския регион:

"СЗО препоръчва на страните да увеличат достъпа до безплатни тестове, да разширят последователността, да стимулират карантината за контакти и изолацията за потвърдени случаи, да засилят проследяването на контактите, за да прекъснат веригите на предаване и да гарантират ваксинирането на тези, които са в най-голям риск сред нашето население".

Пътуването не е безрисково. Пътуването и събирането в групи може да увеличи риска от заразяване и разпространение на COVID-19. Ако искате да пътувате, помислете за необходимостта и преценете рисковете си. От вашето решение прекратяване на тази пандемия и запомнете - носете маска, мийте ръцете си и спазвайте дистанция, пише ECDC.