Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центрове за спешна медицинска помощ в страната протестират заради ниските си възнаграждения.

"Протестираме с искане за достойно заплащане, за добри условия на труд, за категоризация на труда на медиците, с настояване тя да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната", заяви лидерът на синдикат „Защита“ Красимир Митов.

Протестиращите се отправиха към сградата на Народното събрание, след това ще протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването. Митов посочи, че ако депутатите не излязат да говорят с протестиращите, в 13:00 ч. ще бъде организирано автошествие в центъра на София.

Протестиращите са от Варна, Добрич, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и др., съобщава БТА. 

Митов изрази очакванията на протестиращите за трайно решение на проблема със заплащането на труда на работещите в центровете за спешна помощ, а не само до края на годината. "Искаме днес да бъдем чути, от две години си играем на избори, хората са загубили доверие в тях, въпреки че всички казаха, че ще подкрепят нашите искания, каза Митов в отговор на въпрос защо протестът е днес, след като Народното събрание все още не е започнало работа и няма одобрен държавен бюджет за следващата година. Този път няма да се откажем от исканията си, увери Митов. Когато се внесе бюджетът в Народното събрание, ще направим палатков лагер до приемане на исканията ни", допълни той.

В края на септември Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г.

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев съобщи, че са осигурени допълнителни средства по бюджета на министерството за 2022 г. за изплащане на възнаграждения за служителите на регионалните здравни инспекции за месец октомври. Тогава той информира, че средният размер на допълнителното възнаграждение е 600 лева.

Лекарите ще бъдат компенсирани с 600 лв. месечно, фелдшерите – 400 лв., медицинските сестри – 360 лв., парамедиците – 170 лв., шофьорите на линейки – 150 лв., санитарите – 120 лв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук