Учени от Университетския медицински център в Радбо, заедно с колеги от други университети и изследователски центрове в Холандия и Германия, провериха дали годишната ваксина срещу грип може да осигури кръстосана защита срещу COVID-19.

Установено е, че тези, които са получили грипна ваксина, са с 47% по-малко вероятно да бъдат заразени с коронавирус по време на първата вълна на COVID-19 и с 50% по-малко вероятно през втората, пише bg-voice.com.

Според авторите на изследването този резултат показва, че ваксинацията срещу грип предпазва до известна степен от SARS-CoV-2.

Съобщава се, че учените, по време на първата вълна на пандемията, са провели проучване сред служители на голяма болница в Холандия и са установили, че честотата на COVID-19 е много по-ниска сред тези, които са получили грипна ваксина, в сравнение с тези, които не са – 2.1 срещу 3.3 процента.

Според проучването рискът от заразяване с COVID-19 сред ваксинираните срещу грип е 47% по-нисък от този на неваксинираните.
Във втората вълна на пандемията тези цифри бяха съответно 2,0 спрямо 3,9 процента и 50 процента.

По-рано беше съобщено, че Moderna обяви разработването на единна ваксина за защита срещу COVID-19 и сезонен грип. Разработчиците на ваксини възнамеряват постоянно да актуализират състава им в съответствие с често срещаните щамове.