Натискът върху спешните медици става все по-голям. Именно те трябва да превозят повечето болни от COVID-19  до лечебните заведения. Заради лавината от сигнали, се случва линейката да се бави с часове или спешните медици да обикалят от болница на болница, за да се стигне до хоспитализация.

В координационната централна на Спешна помощ в София се приемат и обработват сигналите на 112. Това е и мястото, където може да се следи каква е наличността на свободните интензивни и неинтензивни легла в столицата.  

А през последните дни натискът върху спешните медици в София се увеличава. Ето какво показва статистиката: през последните 24 часа в Спешна помощ София са получени 763 сигнала – 176 от тях за хора с COVID- 19.

В координационният център в столичната Спешна помощ днес на работа са 8 диспечери. През тях минава всеки сигнал.

„Имаме 120 картона на хора, които чакат да бъдат обслужени”, разказва пред Нова телевизия Мирела Желязкова.

Един от най-големите проблеми, пред които се изправят от столичната Спешна помощ, е липсата на свободни интензивни легла в болниците.

„Много често се случва екип с пациент да обикаля по болниците, тъй като има доста откази на реанимационни легла”, казва още Мирела.

Диспечерите ни обяснят, че системата се обновява няколко пъти на ден. Но ситуацията е динамична. И се случва докато линейката стигне до болницата – свободните легла вече да се заети. Защото много хора сами отиват в болницата.

В критичната ситуация, на телефон 112 не спират да звънят и не спешни случаи.