Трета поредна седмица броят на новите случаи на COVID-19 в света намалява. През последните седем дни на планетата са установени 3,8 милиона случая - почти 200 000 по-малко в сравнение с предходната седмица.

Сводка: Нови много тревожни данни за COVID-19 в България

В същото време смъртността се е увеличила веднага с 10%, показва международно проучване. Ако миналата седмица в света са регистрирани около 58 000 смъртни случая, то тази седмица - те са повече от 65 000.

В Западна Европа са достигнати пролетните нива на разпространение на коронавируса. 

Проф. Витанов предрече пълен локдаун и нов смъртоносен К-19 рекорд у нас до дни КАРТИ

Във Франция те са намалели почти три пъти от средата на август, а в Испания - седем пъти. Ситуацията в Италия се стабилизира още през юли, а от края на август в период на възстановяване е и Германия.

За седмица във Великобритания новозаразените са намелели с 30%, до 28 000 на ден.

Въпреки спадът там, Обединеното кралство се нарежда на трето място в света след Съединените щати и Индия по брой новозаразени, а по общ брой на случаите заема четвърто място, изпреварвайки Русия.

В Източна Европа новата вълна продължава.

От началото на септември в Чехия и Полша броят на новите случаи се е удвоил, а в Украйна - 2,5 пъти. Въпреки това, в абсолютни стойности ситуацията в източноевропейските страни е по-добра, отколкото в западноевропейските. В Чехия броят на случаите нараства с 600-700 на ден, а в съседна Германия - с 12 хиляди.

В Съединените щати, където все още се откриват около 150 хиляди случая на ден, ситуацията със заболеваемостта се стабилизира през последните две седмици. Но смъртните случаи в САЩ са на февруарското ниво - над 2000 починали дневно. Това е повече от всяка друга държава по света.