Професорът от Оксфордския университет Сара Гилбърт, създател на ваксината срещу коронавирус, която се произвежда от британско-шведската компания AstraZeneca ("АстраЗенека"), не счита за необходимо да се правят масови реваксинации на хора, ваксинирани преди повече от шест месеца. Тя заяви това в интервю за вестник Daily Telegraph.

Ваксината на "АстраЗенека" отключва рядко неврологично заболяване

Както подчерта изследователят, за да се спасят човешки животи и да се води борба с появата на нови щамове на вируса, ваксинацията на хората е приоритет в онези страни, "където само малка част от населението е получило ваксинации".

СЗО отсече: Без трета К-19 доза!

"Тъй като вирусът се разпространява от човек на човек, той мутира, еволюира и се адаптира към новите условия, точно както се случи с „Делта“ щама. Поради огнищата, които възникват [в резултат на това], бихме искали да сложим край на това възможно най-скоро. Ще разгледаме всяка от опциите, а имунокомпрометираните и възрастните хора ще получат бустерни дози. Въпреки това не мисля, че имаме нужда от бустерни дози за всички, тъй като повечето хора имат добър имунитет", каза Гилбърт.

Професорът по-рано също се противопостави на плановете на британското правителство да ваксинира всички подрастващи на възраст 12-15 години, като излага същия аргумент относно необходимостта първо да се ваксинират хора, които са много по-уязвими към вируса в страни, където няма достатъчно ваксини за всички, уточнява Фокус.

"Няма да можем да се отървем от вируса SARS-Cov-2. Той ще продължи да циркулира. В един момент училищата ще работят дори със заразени деца, защото в крайна сметка всички ние трябва да свикнем с живот с този вирус", каза Гилбърт и посочи, че всеки век светът преживява няколко пандемии и в бъдеще то пак ще се сблъска с нов испански грип или коронавирус.

По-рано за липсата на данни, потвърждаващи необходимостта от бустерни ваксинации, заяви и главният експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумя Сваминатан. Специалистите на СЗО и много други експерти настояват, че в условията на недостиг на ваксини в света, ваксини трябва да бъдат получени преди всичко от тези, които имат най -голяма нужда от тях. Организацията призовава за временен мораториум върху бустерните, за да се спасят възможно най-много животи.

Британското правителство планира този месец да започне реваксинация на най -уязвимите групи от населението срещу коронавирус и общо да ваксинира повече от половината от населението на страната с трета доза ваксина, но окончателното решение по този въпрос все още не е взето. Нови данни за продължителността на имунитета след ваксинацията с ваксината на AstraZeneca трябва да дойдат през следващите няколко седмици.