Точността на PCR-тестовете за коронавирус е около 95%. Това съобщи представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Руската федерация Мелита Вуйнович.

"PCR тестът е един от най-точните методи за анализ, които светът има в момента. Чрез проекта на Фонда за иновативна диагностика беше направен анализ на 22 световни системи, всички те показаха точност от 95%", каза Вуйнович.

Според нея е важно да се разбере, че много фактори влияят върху резултата от теста: как се набавят материалите, как се транспортират и съхраняват, проверена ли е тест-системата в лаборатории или не, подготвен ли е пациентът.

От своя страна специалният пратеник на Световната здравна организация (СЗО) Дейвид Набаро съобщи по телевизионния канал Скай Нюз, че новата мутация на коронавируса, открита във Великобритания, не представлява по-голяма опасност за хората, въпреки че може да е по-заразна.

"Изглежда, че мутацията е по-заразна, но не изглежда по-опасна", каза той.

По-рано ръководителят на британското министерство на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че британски учени са идентифицирали нов вариант на коронавирус, който може да бъде свързан с бързото разпространение на болестта в югоизточната част на Англия.

Според него предварителният анализ показва, че този вариант на вируса се разпространява по-бързо от известните щамове.

Майкъл Райън, директор на спешната програма на СЗО, заяви в брифинг в понеделник, че Световната здравна организация очаква с нетърпение да работи с експерти от Великобритания и други страни по мутацията на коронавируса.