Пръскането с дезинфектант по улиците, както се практикува в някои държави, не елиминира новия коронавирус и дори представлява риск за здравето, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП.

В документи за чистенето и дезинфектирането на повърхности като част от отговора срещу вируса СЗО пише, че пръскането може да бъде неефикасно.

"Пръскането или дезинфекцирането на външни пространства, такива като улици или пазари...не се препоръчва за убиване на вируса Covid-19 или други патогени, защото дезинфектантът не действа при мръсотия", обяснява СЗО.

Подчертава се, че е малко вероятно пръскането с химикали да покрие всички повърхности за необходимата продължителност, за да спре патогените.
От СТО отбелязват още, че улиците и тротоарите не се разглеждат като "резервоари на инфекция" с коронавирус, предупреждавайки, че използването на дезинфектанти, дори и отвън, може да бъде "опасно за човешкото здраве".

В документа пише още, че пръскането на хора с дезинфектанти "не се препоръчва при никакви обстоятелства", тъй като това "може да бъде физически и психически вредно и няма да намали способността на заразения човек да разпространи вируса".

Пръскането с хлор или други токсични химикали върху хора може да доведе до раздразване на очите и кожата, бронхоспазми и проблеми с храносмилателната система.

Организацията също предупреждава против системно пръскане с дезинфектанти по повърхности в затворени пространства, позовавайки се на проучване.
Няма конкретна информация към момента за какъв период вирусът може да остане на различни повърхности.

Изследвания от последните месеци показват, че вирусът може да остане върху няколко различни повърхности за няколко дни. Но това е само на теория, защото проучванията са направени в лабораторни условия и трябва да се тълкуват предпазливо в реалната среда.