Навлизаме в сезона на ларингитите, предупреждават лекарите. Вече циркулират вирусите, които удрят ларинкса. Кабинетите на педиатрите вече се огласят от специфична лаеща кашлица. Най-податливи са децата, пише Телеграф бг. 

Ларингитът при малчуганите е изключително срещана диагноза. Най-често боледуват деца от 2 до 7 години. Причинителите са най-често вирусни - грипни, парагрипни, аденовируси и RSV, обяснява педиатърът д-р Марио Янакиев.

Лигавицата под гласните струни набъбва и става оточна. Поради физиологичните особености на ларинкса детето започва трудно да вдишва. То издава специфичен звук.

Симптоми

От пълно здраве детето започва със суха, честа и лаеща кашлица и трудно вдишва. Много често кашлицата води до повръщане.

Детето може да повиши температурата в умерени граници - до 38 градуса, и това да продължи няколко дни. Ларингитът при бебета изисква особено внимание, тъй като много бързо се развива и децата много бързо се влошават.

При кърмачетата той протича много по-драматично. Гласът става дрезгав до липсващ при най-мъничките и те трудно вдишват. Кашлицата е много специфична и типична - лаеща.

Първият избор за справяне с болестта са инхалациите с физиологичен разтвор. „Моят съвет е всички родители да се снабдят с инхалатор. Може вашето дете да не е склонно при болест да проява ларингит, но един път ще се случи и то ще бъде на най-неподходящото място в най-неподходящото време.

Инхалацията с физиологичен разтвор ще ви спаси от чакане в спешни кабинети и от хоспитализации. Инхалаторът трябва да бъде с вас, независимо къде отивате - на море, планина, в Гърция или далечни Малдиви“, казва доктор Янакиев.

Изследвания

По думите на доктора не е необходимо при добро състояние да се правят изследвания, тъй като при ларингит кръвната картина няма да бъде променена.

Той уточнява още, че през последната година под формата на ларингит се проявяват актуалните вирусни инфекции - грип и коронавирус.

Над 2600 души са се разболели от грип и остри респираторни инфекции за седмица, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-много болни има във възрастовата група от 0 до 4 години и сред учениците до 14 години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук