В Смолян предстои служителите от Спешна помощда бъдат тествани за коронавирус, за които са необходими над 200 бързи теста. Почти половината персонал на болницата вече е тестваван, прави се и организация да започне тестване на служителите на Спешна помощв областта.

Предстои също тестването в Социалните домове, като най-напред това ще стане в Дома за възрастни хора във Фатово, където са настанени над 80 лица. Между тях има и лежащо болни.

В област Смолян установените случаи на пациенти с коронавирус са 37. От тях 22 вече са излекувани, петима са в болница, а останалите са на домашно лечение. 198 от поставените под карантина са върнали се от чужбина. „Ще бъдат изследвани персоналът и домуващите в Дома за стари хора във Фатово с бързи тестове, чиято доставка очакваме с лабораторията на РЗИ.

По предварителни разчети това ще бъдат над 500 теста“, каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИСмолян. 

Трима жители на село Смилян бяха между пътниците на полета от Амстердам, с който през почивните дни се прибраха българи, заразени с COVID-19. Те са под 14-дневна карантина. Здрави са, взети са им проби за PCR и резултатите им са отрицателни.

„В инфекциозно отделение се лекуват 5 пациенти с коронавирус, които са в добро общо състояние. Някои имат и второ отрицателна проба и предстои да бъдат изписани. Съгласно новите изисквания на Щаба, върви тестуване на таргетни групи.

Както знаете, това са хора със симптоми ,които тестуваме, но сега се набляга тестуване на персонала. Тестуваме и хора без симптоми. До този момент сме изследвали хора от персонала на Инфекциозно отделение, ОАИЛ, АГ отделение, говоря за PCR тестове, Неонатология и т.н.

Правени са бързи тестове в Хирургията. Това, което ме открили са два случая – хора , които са пряко свързани с лечение на такива пациенти, нямат никакви симптоми, за щастие и са карантинирани в дома. Изследването на персонала ще продължи, на този етап сме изследвали персонала на почти половината болница“, допълни Д-р Марин Даракчиев, директор на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"-Смолян.