България изгуби втори лекар заради коронавируса. Както БЛИЦ вече съобщи, това е 61-годишната д-р Нели Пандова-Илиева. Тя е работила в Центъра за спешна помощ (ЦСП). Майка е на две деца, а съпругът й също е неин колега от ЦСП и в момента е под карантина.

По-рано днес на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски огласи повече подробности около смъртта на медицинското лице. Шефът на ВМА притеснено разкри много лоша вест, свързана със загубата на д-р Пандова. 

Стана ясно, че жената е била сред първите заразени с COVID-19 у нас. Тя обаче е успяла да пребори болестта и е дала две отрицателни проби за коронавирус. Освободена е от болницата и поставена под домашна карантина. 
 

Докторката обаче се влошава внезапно и бива интубирана още на входа на Александровска болница, където постъпва. Въпреки 45-минутната борба за живота й, колегите й дори не са успели да я закарат до интензивното отделение, защото тя е издъхнала. 
 

При направен бърз тест при повторното й приемане в болницата, резултатът е бил положителен. Очаква се резултат и от PCR теста й от вчера. Все пак според Мутафчийски това е притеснителна тенденция - преболедували коронавирус, дали вече отрицателни проби, отново да имат тела на заразата в организма си. 
 

БЛИЦ припомня, че това е вторият медик, който умира с коронавирус. 43-годишната д-р Илияна Иванова от болницата в Сливен издъхна вчера. Тя оставя съпруг, също положителен за    COVID-19 и малко момченце. 

Прави впечатление и злочестото съвпадение, че именно жени са починалите лекарки, въпреки световните тенденции на повече смъртни случаи при мъжете. 

БЛИЦ припомня, че 1611 са положителните проби за коронавирус в страната, а починалите са 73-а души. Излекувани са повече от 200 пациента. 

От Българския лекарски съюз поднесоха своите съболезнования към близките на починалата д-р Пандова

От Центъра за спешна медицинска помощ, където е работила д-р Пандова, скърбят заради загубата на колежката си. Ето с какво послание я изпратиха: 

Екипът на Центъра за спешна медицинска помощ - София изказва най-искрените си съболезнования към близките на д-р Нели Пандова-Илиева, която почина тази нощ в Александровска болница в следствие на усложнения след прекаран коронавирус. 

"Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда", посочват от ЦСМП-София.

"Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последния момент, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно! Поклон пред паметта й! Светъл път!", заявяват колегите й.

"Всички я познавахме, тя беше един от най-лъчезарните и слънчеви хора, обичаше своите колеги и пациентите си. Огромни съболезнования на на близките, на нейния съпруг, който е наш колега, и на децата й.

Тъжни и гневни сме, гневни на всички, които неглижираха мерките срещу коронавируса", заяви Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ, пише marica.bg.

Д-р Нели Пандова-Илиева постъпва в столичната университетска болница „Света Анна” на 31 март. Диагностицирана е с вирусна бронхопневмония, но е била в добро състояние.

Тя е тествана за COVID-19, защото е била контактна на свой колега - шофьор на линейка, който е сред първите медици с доказан коронавирус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!