Мистериозна болест е причинила смъртта на три малки деца в Ню Йорк и е засегнала още 73 други, заяви в събота губернаторът на щата Ендрю Куомо, което по неговите думи е тревожно нарастване на явление, открито за първи път по-рано тази седмица, цитира думите му американският вестник The New York Times

Синдромът, възпаление, подобно на токсичен шок, което засяга кожата, очите, кръвоносните съдове и сърцето, може да разболее децата сериозно, като някои пациенти се нуждаят от механична вентилация.

Много от симптомите имат някаква прилика с рядко детско заболяване, наречено болест на Кавазаки, което може да доведе до възпаление на кръвоносните съдове, особено на коронарните артерии.

„Заболяването отне живота на трима млади нюйоркчани“, каза Куомо по време на ежедневния си брифинг в Манхатън. „Това е ново. Това се развива. "

Досега родителите и експертите по обществено здраве са намерили утешение в схващането, че коронавирусът и болестта, която причинява, COVID-19, до голяма степен пощадиха децата от най-лошите последици от заболяване, което отне повече от 21 000 човешки живота само в щата Ню Йорк. Но това беше разбито тази седмица, когато 5-годишно дете в Ню Йорк почина от синдрома, който лекарите определиха като "педиатричен мултисистемен възпалителен синдром."

Регистрирани са още няколко случаи в други щати, включително Луизиана, Мисисипи и Калифорния. Поне 50 случая са докладвани в европейски страни, включително Великобритания, Франция, Швейцария, Испания и Италия.

Губернаторът Куомо каза, че много от децата, някои от тях съвсем малки, не са показали респираторни симптоми, често свързани с коронавируса, когато са приети в болницата, но всички те са имали положителен тест за COVID-19 или неговите антитела.

„Така че все още много се развива ситуацията, но това е сериозна ситуация“, добави той.

Щатът ще работи с Нюйоркския геномен център и Университета „Рокфелер“, за да определят какво причинява заболяването, което Куомо определи като „наистина тревожно“.

„Бяхме останали с впечатлението, че младите хора не са засегнати от COVID-19 и това всъщност беше добра новина“, каза Куомо. "Имаме още много да научим за този вирус."

Губернаторът е помолил родителите да бъдат бдителни да търсят симптоми като продължителна температура, силна болка в корема, промяна в цвета на кожата, силни сърдечни и гръдни болки.