Хиляди българи, които са преболедували COVID-19 и чиято инфекция е била установена на базата на бърз антигенен тест с изненада разбират, че не може да им бъде издаден цифров COVID сертификат.

Причината е, че за да получиш сертификат за преболедуване, заболяването трябва задължително да бъде установено само и единствено чрез PCR тест.

Сред изненаданите е и Георги Божидаров, който се свързал с Tribune.bg, за да разкаже как самият той е изпаднал в тази объркана ситуация. Той среща сериозни трудности в търсене на своите права и нулева адекватна информация. Никой не го е предупредил за разликата между двата теста по отношение на важните сертификати.

„Аз бях болен между 16 и 29 август тази година. В медицинския център, в който отидох на 16-и, ми направиха бърз антигенен тест. Никой не ме е питал дали искам PCR-тест или бърз антигенен.

Лекуващият лекар си взе решението. На втората седмица от боледуването ми, четири дни преди да ми изтече карантината, ми се обадиха от РЗИ-София, за да ме информират, че трябва да спазвам карантина и че съм регистриран в системата им като боледуващ от COVID-19.

След като се възстанових, опитах да си изкарам дигитален сертификат за преболедувал през Националната здравно-информационна система, но не успях. Когато натиснах опцията „сертификат за преболедувал“, не се случи нищо, стоеше празно поле. Затова се обадих на Министерството на здравеопазването.

Слава Богу тогава все още вдигаха телефони. Те ми обясниха, че причината е, че болестта ми е установена с бърз антигенен тест“, споделил пред Tribune.bg младият мъж.

От Министерството на здравеопазването му дават неясна информация, посочвайки само, че решението идва от Европа без да цитират какво точно гласи то и как и от кого е прието. А казусът, както ще установи и самият Георги, не е сложен. Според регламента за сертификатите, публикуван и на сайта на Европейския съвет, има три начина за получаване на цифров COVID сертификат на ЕС:

- ваксинация: ваксинирани сте с която и да е от ваксините срещу COVID-19

- преболедуване на инфекция със SARS-CoV-2: от датата на положителния резултат от направено изследване (PCR тест) са минали по-малко от 180 дни

- отрицателен резултат от направено изследване за COVID-19: имате отрицателен резултат от тест (PCR или бърз тест за антигени)
Божидаров обаче недоумява как е възможно никой да не казва в аванс и решава да се бори срещу несправедливостта, оставила го без сертификат за преболедувал.

Абсурдното тук е, че както Георги, така и всички останали, които са изследвани за коронавирус с бърз антигенен тест – било в здравно лечебно заведение или лаборатория, са попаднали в официалната статистика на заболелите, били са регистрирани в РЗИ като боледуващи, а в крайна сметка не се признават за преболедували.

„Защо нито личните лекари, нито здравните власти, нито болниците информират гражданите, че само на базата на PCR тест може да бъде издаден цифров COVID сертификат за преболедуване? Изобщо имат ли задължение лекарите да информират пациентите, че с антигенен тест не могат да получат сертификат?“, недоумява Божидаров.

Той пита защо не се дава право на избор на тест – избор, който е изключително важен за хората в условията на пандемията, за да могат да се придвижват свободно.

Случаят е парадоксален на фона на това, че в момента голяма част от новите случаи на коронавирус у нас се установяват с бърз антигенен тест. 20 720 са общо тестовете, направени за изминалото денонощие на 5 октомври например. 5 410 от тях са PCR, а 15 310 – антигенни.

Затова Георги настоява да му бъде предоставено правно основание за отказа, но от здравното ведомство му отговарят, че просто така е решено.

„Аз следвам право и по принцип те са длъжни да ми цитират точно, буква по буква – къде се съдържа забраната. Но те не можаха. Включително ми казаха, че забраната идвала от Европа.

Тогава аз се обадих на Бюрото на Европейския парламент в България, като ги помолих да ми кажат има ли някаква разпоредба от правото на Европейския съюз, която да забранява да се издават дигитални сертификати на базата на бърз антигенен тест. Отговорът им беше – не. Дали има такова решение на министъра все още не е ясно, просто защото никой не ми го е предоставил“, разказва още Божидаров.

Според него проблемите, които произтичат от това, са следните:

„Бързият антигенен тест по принцип е приравнен на PCR теста. Поради това и лекарите, когато искат да установят дали има инфекция, използват бърз антигенен тест, тъй като резултатът излиза за 10 минути, а не им се чака два часа.

Самите лекари обаче масово не знаят, че PCR тестът единствено може да служи като основание за издаване на цифров сертификат и те изобщо не казват на нас пациентите, че имаме избор, а изборът е изключително важен, защото в единия случай имам свобода на придвижване, а в другия нямам такава.

Това означава, че лекарите не са информирани и лишават пациентите си от избор. Освен това служителите на Министерството на здравеопазването действат без никакъв синхрон помежду си. Не знаят какво точно правят и защо го правят“, подчертава Георги Божидаров.

По думите му от няколко седмици е невъзможно да се свърже както с министерството, така и с РЗИ-София, защото те не вдигали нито един от телефоните си.

„Тук имаме лишаване от информация, имаме действия без правно основание или без да се споделя такова.

Дори да съществува някакво решение, то е нелогично, защото бързият антигенен тест е приравнен на PCR теста и съм регистриран в РЗИ-София като боледуващ, а после ми казват – „не, не си боледувал“, възмущава се Божидаров.
В същата ситуация е и негов роднина.

„Включително мой близък беше в болница и сега отказват да му дадат такъв сертификат, тъй като болестта му е била установена чрез бърз антигенен тест. И той дори се смее „Да бяхте казали, нямаше да стоя в болница, щях да кажа, че нямам коронавирус“. То е абсурдно просто“, казва нашият читател.

Георги Божидаров е пратил жалба и до омбудсмана във връзка с този парадоксален казус. Той споделя, че опитите му да си търси правата до момента удрят на камък, защото няма обратна връзка от страна на компетентните институции.

„Това е проблемът, никой не вдига телефони никъде и не отговарят на имейли“, обяснява Георги Божидаров.

При омбудсмана обаче жалбата на младия мъж е една от многото. Още преди няколко месеца Диана Ковачева се обърна за съдействие и разрешаване на този казус към служебния здравен министър Стойчо Кацаров след поредица от жалби на граждани към нея.

„Като омбудсман намирам, че непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо.

Също така, граждани, при които COVID-19 не е доказан с някои от посочените по-горе методи (например при случаите на безсимптомно протичане на болестта), но при които с количествени тестове е установено високо ниво на антитела/неутрализиращи антитела срещу SARS-CoV-2, поставиха на моето внимание проблема с невъзможността да им бъдат издадени Цифрови COVID сертификати на ЕС, въпреки че на практика те са прекарали заболяването и имат изграден имунитет“, пише Диана Ковачева в писмо до д-р Кацаров.

„В контекста на защита на правата на гражданите смятам, че сертификат за преболедуване следва да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, както и въз основа на положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2“, заявява още обмудсманът.