Южна Корея регистрира за денонощие 168 нови случая на заразяване с коронавирус. Това е най-малкият дневен брой инфекции за последните три седмици, след като затегна правилата за спазване на социална дистанция, предаде Ройтерс.


Правителството удължи срока на действие на забраните до 13 септември с аргумента, че е необходимо повече време, за да спадне броят на новите случаи на заразяване.

Общият брой на заразените с COVID-19 в Южна Корея е вече 21 010, а смъртните случаи са 333, става ясно от данни, публикувани днес от Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Дневният брой на заразяванията с COVID-19 в Южна Корея през последните три дни е под 200 случая. В края на миналата седмица страната достигна пик от 441 случая на ден.

Понижаването на броя на дневните заразявания е признак за ефективността на по-строгите мерки за социална дистанция, въведени миналата събота.

Мерките включват безпрецедентно ограничаване на дейността на заведенията за хранене в района на Сеул, който е огнище на заразата. Храненето в тях бе забранено след 21 часа.

Кафенетата и пекарните бяха задължени да работят само с доставки по домовете и с приготвяне на продукти за консумация извън заведението.

"Броят на заразяванията наистина намалява, но е твърде рано да се успокояваме", заяви днес южнокорейският министър на здравеопазването Пак Ньон-ху.

Борбата с коронавируса бе усложнена заради стачката на около 16 хиляди здравни работници, които се противопоставят на плановете на правителството за реформа на здравния сектор в името на по-доброто справяне с евентуални бъдещи епидемии.