FFP2-маските са едно от най-мажното средство в битката срещу пандемията. Само че тъкмо те може да са опасни за здравето, предупреди неотдавна учен от Хамбург, пише dw.com.

Ето какво показва проверката на фактите:
    
През февруари реномираният химик и еколог проф. Михаел Браунгарт предизвика сензация, когато обяви, че маските FFP2 и операционните маски могат да са опасни за здравето, тъй като някои от тях съдържали и съмнителни вещества. 

В медиите и социалните мрежи професорът бе цитиран да казва: "Онова, които си слагаме върху устата и носа, е всъщност коктейл от химикали, който никога не е бил проверяван за отровни съставки или за дълготрайни отражения върху здравето". По-късно той уточни, че тези думи са изречени по време на дискусия с негови студенти, с които разработвали екологични маски.

Браунгарт заяви пред Дойче Веле, че той и негови колеги били открили по FFP2-маските "летливи органични въглеводороди, оптични избелващи вещества, остатъци от лепила и формалдехид в различни съотношения".

Смята се, че тези вещества могат да влияят на хормоналната система или да увреждат кожата. Формалдехид например се използва при консервирането на трупове, а през 2004 година СЗО го определи като канцерогенен.

Браунгарт предупреди също така, че е възможно някои от изброените химикали да влизат във взаимодействие помежду си. "Маските се произвеждат предимно в Азия, където не се прави качествен контрол за влиянието на материите върху околната среда и здравето", заяви той.


Ние проверихме четири вида маски

В интервюто за Дойче Веле Браунгарт обаче подчерта, че неговите проучвания нямат научна стойност, тъй като са провеждани само единични тестове, а и не се знае дали замърсяванията не са възникнали в резултат на складирането и транспортирането на маските.

Проучените маски били изпратени в Хамбургския екологичен институт от хора, които след носенето им се оплакали от кожни раздразнения и други здравословни проблеми.

Предполага се, че в Азия има около 2000 производители на медицински маски. За да се направи репрезентативно заключение относно съдържанието на отровни вещества в маските, би трябвало да се контролират проби от най-малко 700 различни производители, казва Браунгарт. Освен това всяка партида от маски можела да е различна по отношение на съдържащите се в тях вещества. Какви химикали и в какво количество са били открити в кои точно маски - това Браунгарт отказва да съобщи.

За да провери твърденията на проф. Браунгарт, Дойче Веле поръча собствено проучване на медицински маски, което беше проведено в една от акредитираните за целта лаборатории. Тестът бе проведен само върху FFP2 и сродни по категория на защита маски. На случаен принцип бяха подбрани четири такива маски: две FFP2- маски по европейска норма от различни производители, една китайска KN-95-маска и една маска, отговаряща на американската норма N-95.

Маските бяха закупени, в аптека, супермаркет, eBay и Аmazon. Те бяха проверени за съдържание на летливи амини, формалдехид, хлорпарафини, фталати и омекотители, никел, полициклични ароматни въглеводороди и тежки метали.

И четирите проверени маски отговаряха на законовите стандарти. Лабораторията ги сертифицира като несъдържащи вредни вещества. Единственото, което е било открито, е ниско съдържание на стабилизатора фенантрен, съдържал се в боята на печата върху маската, закупена от супермаркет. 

Фенантренът спада към категорията на полиароматните въглеводороди (ПАВ) и е в списъка на особено опасните субстанции, за които се смята, че са канцерогенни. ПАВ се срещат в природата при изгарянето на замърсен органичен материал като дърво, нафта или тютюн.

Файт Хоубен, ръководителят на лабораторията, провела изследването по поръчка на Дойче Веле, казва, че боята, с която се маркират маските, често е на петролна основа. Химикът обаче обяснява, че концентрацията на фенантрена в проверените маски е толкова минимална, че е напълно безопасна.

Правят се твърде малко проучвания
Германската централа за защита на потребителите провери през март десет други FFP2-маски. И при този тест не са били открити отровни вещества. Оттам признават обаче, че досега за съжаление не са правени твърде много проучвания за съдържание на отровни вещества в медицинските маски.

Казано накратко, не съществува гаранция, че всяка отделна FFP2-маска не съдържа отровни вещества. Експертите обаче обръщат внимание на друго: маските, обозначени с абревиатурата CE, едва ли съдържат съмнителни вещества в сериозна концентрация.

В противен случай това би означавало, че производителите са фалшифицирали сертификати за качество или са използвали методи на производство, различни от официално обявените.

Германската служба за защита на труда и трудова медицина все пак обръща внимание на факта, че из търговската мрежа "все още се намират и маски, които не отговарят на задължителните стандарти за сигурност и здравна защита". Някои от тях не носели никакъв печат за качество, или пък той бил подправен. Еврокомисията, както и националните органи в отделните държави уведомяват на своите сайтове за наличие на маски, които следва да бъдат изтеглени от употреба.