Данните сега показват, че дневните стойности на заболелите от Ковид се движат около 300-400 случая на ден, това е без скритите случаи.

Ако включим и тях, трябва да ги умножаваме по 20 на ден. Ако умножим по 20, това са до 10 000 души на ден. Децата ходят на училище, на детски градини, това е основният фактор, каза математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

По думите му пикът на Ковид се очаква да настъпи през февруари, като не се отчитат скритите случаи.

Ковид активира скрити заболявания, добави проф. Кунчев.

„И през лятото имаше хора, които починаха от Ковид, по два случая на седмица, което не е малко. Изведнъж се увеличиха, станаха по 3-4 случая на седмица“, отбеляза той. Според него 8000 ваксинирани за 8 дни е малък процент.

„Ваксинират се хората, които си знаят вече уроците. 30 000 души на месец, това е малко, защото уязвимите случаи са съществено повече. Навсякъде докторите пишат, че колективният имунитет вече се сменя от вариант на вариант. Слабо се респектира от предишните варианти“, уточни той.

Проф. Кунчев обясни и как ще повлияе сблъскването на Ковид-19 с настъпващите вече грипни заболявания: „При предишните варианти можехме да боледуваме и от Ковид, и от грип едновременно.

Не може да боледуваш от два варианта на Ковид едновременно. Като хванем слабия вариант на Омикрон, той пречи на други по-тежки варианти да ни заразят. Това е нашето спасение. Трябва да сме благодарни, че боледуваме през цялото време от Омикрон“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук